Održan informativni zbor građana Općine Sračinec

www.sracinec.hr

U velikoj dvorani Doma kulture održan je prvi informativni zbor građana Općine Sračinec. Ideja za ovakvo okupljanje potekla je od načelnika Općine Božidara Novoselca, a na poziv koji su sva kućanstva dobila u svoje poštanske sandučiće odazvalo se stotinjak mještana Sračinca i Svibovca Podravskog.

U svom uvodnom izlaganju načelnik Novoselec je istaknuo: - Teško je stupiti u kontakt sa svakim stanovnikom općine, bez obzira kakav problem ima. Ljudima je ponekad i nezgodno doći u Općinu ili zatražiti odgovor pismenim putem. Upravo smo zato odlučili na ovakvom informativnom zboru građana stupiti u neposredni kontakt i odgovoriti na sva pitanja koja vas tište. Još je jedan razlog za ovo, i do nas u općinskoj upravi dopiru razne informacije koje šire pojedini mještani i prikazuju našu općinu u negativnom kontekstu. Ovo će postati ustaljena praksa, jer vjerujte mi, nema pitanja na koje nismo spremni dati vam odgovor.

Osim načelnika Novoselca zboru građana prisustvovao je njegov zamjenik Krunoslav Lukačić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Sračinec Sandro Miko te svi zaposlenici Općine Sračinec. Pridružio im se i zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić koji živi u Sračincu.

- Prije svega treba reći da je proračun za 2014. godinu u oznosu od sedam milijuna kuna, od čega su izvorni, porezni prihodi oko 3,4 milijuna kuna. Bilo je godina kada je proračun bio i 16 milijuna kuna, pa možete i sami pretpostaviti koliko su smanjene naše mogućnosti. No, niti jednu godinu do sada nismo završili s minusom i po tome smo jedna od samo tri jedinice lokalne samouprave u županiji. Sve nas je pogodila kriza, pogođeni su građani privatno, ali jednako je i s Općinom. Jedan od najvećih investicijskih projekata za nas je svakako novi dječji vrtić. Već 2008. godine napravljena je dokumentacija za njegovu izgradnju i proslijeđena je ministarstvima koja bi mogla financirati izgradnju, ali nismo dobili pozitivan odgovor. Nakon toga je puno stvari i s centralne razine zaustavljena, jer se približavao ulazak u Europsku uniju i svi su se nadali novcu iz njezinih fondova. I taj smo posao odradili, aplicirali na fondove EU, ali ako projekt bude prihvaćen, možemo se nadati početku realizacije krajem 2015. ili početkom 2016. godine. Izgradnja dječjeg vrtića koštat će od 8,5 do 10 milijuna kuna i nema modela po kojem bi taj posao mogla financirati Općina iz svojih sredstava. Vrlo slična situacija je i kanalizacijom i odvodnjom. Sredstva koja su trebala biti predviđena za njenu izgradnju stopirana su, a s njima i veliki i opsežni projekt u Općini Sračinec. Kao i za vrtić, čekaju se sredstva Europske unije. Naš proračun mora pokriti sve one troškove koji se zbog krize nisu smanjili, a neki su i povećani - i dalje finaciramo udruge koje vrijedno rade, održavamo groblja, zelene površine, finaciramo stipendije, pomoć studentima, pomoć socijalno ugroženima, financiramo programe škole, natjecanja, školu plivanja itd. Sve ovo, i puno više od toga, radimo bez kune zaduženja i bez minusa na računu.

Nakon uvodnog izlaganja načelnika uslijedila su pitanja mještana. Bilo je tu vrlo konkretnih, životnih problema koje će općinska uprava pokušati riješiti, ali bilo je i polemičkih tonova i kritika.

 

 

 

13.06.2014.