Srakarski Klepetan se vratio, dočekao ga snijeg

Za razliku od roda iz popularne TV serije, koje nikako da se vrate, rode se u Sračinec vraćaju svake godine, već desetljećima. Posebno je zanimljivo da gnijezdo imaju na zgradi – Općine.

– Od kad se sjećam, a ima tome već 50-tak godina, na ovoj su zgradi uvijek bile rode. Zgrada je stara više od 100 godina, u njoj su bile i škola i vrtić, a od osnutka Općine je njeno sjedište. Na dimnjaku, koji nije u funkciji, napravili smo metalnu konstrukciju gnijezda, koje mužjak svake godine uredi pred dolazak ženke. Veseli me da smo možda i jedina Općina u Hrvatskoj koja na zgradi sjedišta ima gnijezdo rode, simbola plodnosti. A još me više veseli da naše rode zaista i rade svoj posao, naime svake godine u našoj se Općini rodi više djece nego što imamo umrlih žitelja. – našalio se načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, svojevrsni najmodavac srakarskim rodama.

Prema običaju, u gnijezdo prvi dolazi mužjak, stigao je iz “toplijih krajeva” prije nekoliko dana, ali za razliku od prošlih godina dočekao ga je snijeg. Obično se vraća oko prvog dana proljeća, a onda desetak dana nakon njega dolazi i ženka. Svake godine imaju potomke, a zabilježena je i godina s čak četiri mladunca.