Početna Info Obrazovanje

Obrazovanje

Dječji vrtić “Bambi”

Od 1. siječnja 2011. u prostoru dječjeg vrtića u Sračincu, čiji je vlasnik općina Sračinec, započeo je s radom dječji vrtić Bambi. Dječji vrtić Bambi, čija je vlasnica gđa. Edita Bunić, već petu godinu za redom uspješno djeluje na području grada Novog Marofa, a s početkom ove godine proširio je svoju djelatnost i na općinu Sračinec.

Ekonomska cijena vrtića za svako dijete iznosi 1040 kn, dok općina Sračinec sufinancira plaćanje roditeljima s 35 % od ekonomske cijene za prvo dijete iz obitelji, 45% za drugo dijete iz obitelji, te 70% za treće dijete iz obitelji. Djecu samohranih roditelja Općina sufinancira s 50 % od ekonomske cijene vrtića. Prema odluci vlasnice vrtića, roditelji koji imaju troje djece polaznika vrtića iz obitelji, oslobođeni su plaćanja vrtića za treće dijete . Također su roditelji dvoje djece polaznika vrtića oslobođeni plaćanja vrtića, jedno dijete samohranog roditelja, te jedno dijete iz obitelji slabijeg imovinskog statusa.
Radno vrijeme vrtića je od ponedjeljka do petka od 5:30 – 16:30 sati.

Osim redovnog 10 satnog programa koji je za sada ponuđen u našem vrtiću, u postupku je verifikacija za informatičku, dramsku, glazbenu i englesku igraonicu, pa će možda već s početkom nove pedagoške godine roditelji imati mogućnost upisati dijete u odabrane igraonice. Igraonice će voditi odgojiteljice osposobljene za vođenje posebnih programa.

U dječji vrtić „ Bambi „ u Sračincu trenutno je upisano 75-ero djece, dok ih se oko 20-tak nalazi na listi čekanja za upis.

Djeca su raspoređena u 3 odgojne skupine ( jasličnu, srednju i stariju skupinu), u kojima zajedno rade po dvije odgojiteljice.

U dječjem vrtiću Bambi tijekom cijele godine organizirat ćemo različite aktivnosti vezane uz događaje oko nas, aktivnosti koje samostalno prema vlastitom interesu potiču sama djeca, a također se radujemo suradnji s općinom Sračinec, koja svake godine organizira razne priredbe i manifestacije na koje poziva djecu iz vrtića i osnovne škole. Tako ćemo u organizaciji općine uskoro sudjelovati na fašničkoj povorci u Svibovcu i nastupiti u izvođenju pjesmica i recitacija vezanih uz dane fašnika, u rujnu planiramo zajedno s osnovnom školom organizirati prigodni program povodom Dana općine, dok će najveće veselje djeca proživjeti u prosincu, dočekujući Svetog Nikolu u prostorima Doma kulture.

S obzirom da u općini Sračinec djeluju razne udruge, a jedna od njih je Udruga žena Preslica, u dogovoru imamo i sudjelovanje na „Božiću vu Sračincu“, sajmu koji Udruga žena svake godine priređuje za svoje mještane.

Osim aktivnosti vezanih uz događaje u općini, vrtić Bambi planira sudjelovati na manifestaciji „Dani Europe“ u parku Vatroslava Jagića u organizaciji Društva Naša djeca iz Varaždina.

Krajem svibnja planiramo posjet Zoološkom vrtu u Zagrebu i kazalištu Mala scena, a velika želja nam je uskoro obići Gradski muzej u Varaždinu i vidjeti dvorac Stari grad i Entomološki muzej.

Možda djeci najveseliji događaj bit će “Potraga za pisanicama”, koju planiramo u vrijeme uskršnjih blagdana organizirati u dvorištu našeg vrtića.
I na kraju, najvažnije od svega je naglasiti da nam je cilj uvažavati sve dječje potrebe, kako intelektualne, tako emocionalne i fizičke, da se u našem vrtiću svako dijete, a također i roditelji osjećaju dobrodošlo, te svaki dan boravka u vrtiću dočekuju s veseljem i da nas se s radošću sjećaju dugo i nakon polaska u školu.

 

Osnovna škola Sračinec

Sve važne obavijesti o školi učenici i njihovi roditelji mogu pronaći na
školskoj web adresi.

Adresa i telefon: 
Varaždinska 98
(tel/fax. 042 711 300).

U okviru OŠ Sračinec postoji Područna škola Svibovec Podravski, Školska 9
(tel. 042 717 303 ).

RAVNATELJICA:
Lidija Valec

PEDAGOGINJA:
Melita Jeremić, prof. def.

KNJIŽNIČARKA:
Grozdana Njegovec, prof.

 

U matičnoj školi Sračinec rad se odvija u 8 razrednih odjela 1. – 4. razreda i u 11 razrednih odjela 5. – 8. razreda.

U područnoj školi Svibovec Podravski radi se u 4 razredna odjela 1. – 4. razreda.
Ukupno u ovoj školskoj godini imamo 23 razredna odjela.

OŠ Sračinec prisutna je na mnogim županijskim i državnim natjecanjima. Učenici postižu uspjehe kako u obrazovnim tako i u odgojnim predmetima. Uspjesi s državnih natjecanja u nekoliko proteklih godina su:

Naši uspjesi

– Biologija: Marija Vilaj, Maja Grđan, Neven Oblaković, Leon Lepoglavec-Čiček – 2004.g.
4. mjesto
Anja Kovačić – 2005.g. 3. mjesto
Igor Plantak 2006. g. 4. mjesto, mentor Snježana Žiher-Štrbo
– Ekipa Crvenog križa: Patricija Miko, Aleksandra Križanec, Ana Rukelj, Manuela
Martinec, Sanela Kerež i Nadica Liber 2005.g.
Melanija Brkinjač, Maja Šokman, Brigita Mesek, Mateja Križnjak, Tihana
Križanec i Sara Tomić 2007.g.
Ana Drožđek, Andreja Dolenc, Lea Mužek, Ela Kovačić i Petra Bajsić
2008.g.
– Pjevački zbor: 2004.g 2. mjesto
2005.g. 8. mjesto
2007.g. 2. mjesto
2008.g. 2. mjesto
2009.g. 2 mjesto mentor Zdravko Nemec
– Informatika: Goran Flegar 2005.g. 3. mjesto
Goran Flegar 2006.g. 7. mjesto, mentor Nenad Tesla
– Geografija: Mijo Radoš 2009.g. 8. mjesto, mentor Luka Radojević
– Njemački jezik: Lorena Kovačić 2006.g. 5.mjesto, mentor Melita Košćak
– Likovna kultura: Petra Plantak, Mario Govedić, Nikola Španić 2004.g.
Ivona Kovačić 2006.g.
Mijo Radoš 2007.g.
Monika Liber, Lucija Kovačić 2008.g.
Monja Zelen, Antonela Bešenić 2009.g.

Ovogodišnji uspjesi: Natjecanja su u tijeku, a najbolji rezultati postignuti su na
– županijskom natj. u geografiji: Dario Šmic, 5. raz. 2. mjesto
Mijo Radoš, 8.raz. 3. mjesto
Matija Benić, 5.raz 4. mjesto, mentor
Luka Radojević

– županijskom natjecanju u povijesti : Gabrijela Perhaj i Patricija Gran, 8.raz.
1.mjesto
( samostalni istraživački rad na temu Sračinec u 19.stoljeću – povijesne
činjenice i crtice iz svakodnevnog života), mentor Margareta
Skuhala Juričić

– državnom natjecanju iz likovne kulture: Maja Koprek, Silvija Šreter i Ines Lazar
mentor Katarina Kolarić

– županijskom natjecanju iz gimnastike: Marina Kovačević, Klara Šprem, Ines
Šokman, Anja Andrijević i Martina Kovačević, 3. mjesto, mentor Damir
Fotak

 

Domaćini Županijskog natjecanja

Već četvrtu godinu za redom naša škola je domaćin Županijskog natjecanja u njemačkom jeziku. Ove godine početkom ožujka ugostili smo 63 učenika iz 25 škola koji su pokazali svoje znanje u njemačkom jeziku jer ulazak u Europsku uniju znači i dobro poznavanje stranih jezika. Osnovna škola sračinec imala je svog predstavnika Miju Radoša koji se okušao i u drugim predmetima. Učenici i njihovi mentori proveli su jedan dan druženja u natjecateljskoj, ali ugodnoj atmosferi.

 

Djeca aktivna u izvannastavnim aktivnostima

Od prošle šk. godine u školi djeluju nove grupe izvannastavnih aktivnosti koje su privukle mnogobrojne učenike. Učiteljica Snježana Tramburovski vodi grupu Debata gdje učenici uče kako dobro raspravljati, obraniti svoje argumente i usvojiti razne komunikacijske vještine. Gimnastičarska grupa deluje već treću godinu, a na ovogodišnjem županijskom natjecanju ekipa je osvojila odlično 3. mjesto.
Zadruga ZVIR također je obogaćena s novim grupama: Likovnom grupom, Sekcijom za izradu predmeti od slame te Sekcijom za izradu nakita. Učiteljice koje vode zadrugu su Barbara Jovan, voditeljica, Jasenka Rogina, Gordana Vitez, Marina Kostanjevec i Ines Rodeš. U školi se održavaju i prodajne izložbe prigodom Božića, Valentinova, Uskrsa, Majčinog dana i sl.

 

Europa za mlade

Ova izvannastavna aktivnost osnovana s ciljem da se djeci i mladima približi pojam Europske unije i značenje pristupa u tu organizaciju. Na sastancima grupe učenici proučavaju povijest EU, osnovne institucije Unije te prava i vrijednosti koje ona zastupa. Poseban naglasak stavljen je na proučavanje mladih unutar EU, aktivnosti u kojima mladi mogu sudjelovati kao i mogućnosti obrazovanja i mobilnosti unutar EU.
Učenici se informiraju o prednostima života tinejdžera u EU, razvijaju svoje mišljenje koje bi trebalo počivati na osnovnim načelima EU, a to su solidarnost, tolerancija, multikulturalnost, ekološka osvještenost. Osim što je zadatak usvojiti osnovna teoretska načela o EU, ova izvannastavna grupa na čelu s voditeljicom Jelenom Novoselec ima želju stupiti u kontakt sa školama iz EU, odnosno učenicima i njhovim nastavnicima u svrhu razmjene iskustva i stjecanja prijateljstva. U bližoj budućnosti grupa planira aktivno sudjelovati u nekom projektu Camenius programa (program namijenjen osnovnim školama). Treba spomenuti da učenici u grupi najviše rade na engleskom jeziku koji je i glavni jezik komunikacije u EU.

Zadruga ZVIR

Učenička zadruga ZVIR djeluje u našoj školi od 2005. g U početku je djelovala u 3 sekcije: Izrada lepoglavske čipke, Vezilje i Izrada čestitki. Učenici su marljivo rade tijekom cijele godine te su svoje rukotvorine pokazali unutar škole. Malo pomalo zadruga je izašla iz tih okvira pa je svoje radove izložila i prezentirala na Špancirfestu i Županijskim smotrama, a također je sudjelovala i na Obrtničkom sajmu u Varaždinu. Od 2007.g. Zadruga počinje surađivati s Općinom te udrugom „Preslica“. Slijede prodajne izložbe povodom Dana općine Sračinec i drugih prigodnih blagdana, a odnedavno školska zadruga surađuje i s udrugom „Črepičar“ iz Svibovca te su svoje uratke predstavili povodom blagdana sv. Benedikta.
Ove godine uč. zadruga „ZVIR“ proširena je s još tri nove sekcije koje su privukle mnoge učenike koji žele kreativno ispuniti svoje slobodno vrijeme.

 

Raspjevani Sračinec

Prošlogodišnja proslava Dana škole bila je u znaku priredbe koja se održala pod nazivom „Raspjevani Sračinec“. Učenici su s oduševljenjem dočekali svoj (neki i prvi) nastup pred publikom i željeli ostaviti što bolji dojam. Žiri je odslušao i odgledao sve pjevače i plesače te na kraju dodijelio nagrade. Kakvo je to veselje bilo kada su učenici dobili male figure poput onih koje se dodjeljuje na festivalu „DORA“za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto, a uz to i slatke pakete. Još jedan zanimljiv način da se dobro iskoristi svoje slobodno vrijeme. Prošlogodišnja pobjednica bila je učenica Tihana Furjan, sada učenica 7. razreda.

 

Školska kuhinja

Prehrana učenika dobila je novu dimenziju dogradnjom i obnovom škole 2007. godine. Moderna školska kuhinja koja se postepeno sve bolje opremila mogla je učenicima ponuditi kvalitetniji dnevni obrok. Ispočetka su učenici mogli jesti topli obrok dva puta tjedno, sada mogu tri puta, a ostale dane dobivaju mliječni obrok. Broj učenika pa i učitelja koji se hrane u školskoj kuhinji je porastao pa se svake godine hrani oko 8o% djece.

 

Web stranica

Kako je informatička pismenost sve veća, a Internet postao naša svakodnevica, škola se u današnje vrijeme također mora prezentirati putem elektroničkog medija. Novu i bogatiju Web stranicu otvorili smo ove školske godine gdje učenici i njihovi roditelji mogu pronaći sve najvažnije informacije o školi. Stranicu uređuju učitelj Informatike Nenad Tesla i pedagogonja Melita Jeremić. Sve važne obavijesti o školi učenici i njihovi roditelji mogu pronaći na adresi: os-sracinec.skole.hr

 

Školski časopis

Časopis „Duga“ je školski časopis koji izlazi još od 2001. godine. Počeli smo od prvih koraka novinarstva, učili smo kako se radi školski list, u njemu su se izmjenile generacije. Nije lako objediniti sva važna događanja i na jednostavan i pristupačan način predstaviti čitaocima. Članovi novinarske grupe se trude da osmisle svoj školski lis,t da u njemu bude dosta informacija, poučnih tekstova, ali i zanimljivosti. List nema mnogo stranica i nije raskošan pa su samo vanjske stranice i duplerica u boji, no jedna zanimljivost je da od drugog broja izlazi foto-strip koji najviše privlači pažnju učenika – čitalaca. Na posljednjoj stranici uvijek se nalaze fotografije i popis učenika osmih razreda koji na taj način ostaju zabilježeni u školskom listu.

 

Škola plivanja

Treći razredi već nekoliko godina zaredom pohađaju školu plivanja. Ovaj projekt koji u potpunosti finacira Općina Sračinec vrlo je uspješan jer velika većina djece nauči dobro plivati ili se održavati na vodi upravo u toj dobi. Učenici s radošću odlaze na Varaždinske bazene gdje pod stručnim vodstvom uče vještinu plivanja. Na kraju tečaja svi dobivaju diplome o položenoj kategoriji.