KUD Benedikt

KUD Benedikt osnovan je na inicijativu Liljane Jeretić i gospodina Velimira Zgoznika koji je niz godina plesao i svirao u folkloru te je kao iskusan folkloraš htio prenijeti dio svojeg znanja na svoje sumještane. Iskoristio je znanje i dar svojeg oca čije koreografije su poznate i cijenjene širom naše domovine, te je osnovana folklorna sekcija.

S obzirom na mali broj članova u početku  su se pridružili kao podsekcija udruzi “Črepičar” koju vodi Branimir Crnčec jer je udruga osnovana pod motom “Očuvajmo stare običaje”.

2009. godine osnovana je samostalnu udrugu KUD Benedikt

Da bi sačuvale dio starih običaja članice folklora same su skrojile i sašile takozvane untršnice (podsuknje) kakve su nekad nosile njihove bake, a danas su dio njihove nošnje. Osamdesetih godina u Svibovcu Podravskom  je postojala folklorna sekcija koju je i tada vodio g. Velimir Zgoznik u kojoj su plesale te iste žene koje su se nakon puno godina opet sakupile sa željom da sačuvaju tu tradiciju te potaknu druženja  kroz njihov program.

Prvi  neslužbeni nastup održan je za doček Nove 2009. godine u samom centru Svibovca kao iznenađenje za mještane, a prvi službeni nastup održan je na Benediktovo uz druženje KUD-a Zavičaj iz Sračinca  i KUD-a Remetinec iz Remetinca i uz prigodne sadžaje.

 

Tamburaška sekcija

Tamburaška sekcija sastoji se od nekadašnjih svibovskih muzikaša, mlađih članova koji su se pridružili te jednog člana iz Hraščice koji su podržali misao za očuvanjem starih običaja. Da nije bilo njihovog angažmana teško bi sve bilo saživilo pa ih predstavljamo: Velimir ZgoznikStjepan KocijanAndrija LeskovarAndrej KrižanecMarijan KrižanecDražen Bubanić i kao najmlađi vrlo talentirani član Benedikt Kocijan.
Predsjednic a  KUD Benedikt – Ljiljana Jeretić.