KUD Zavičaj

Folkloraši i tamburaši i pjevači vokalne skupine proteklu su godinu obilježili s nizom nastupa. Sudjelovanjem na županijskim smotrama odmjerili su snage sa članovima četrdesetak kulturno umjetničkih društava koje su članice Zajednice kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije i po ocjenama državnih selektora uvijek su ocjenjivani vrlo visokim ocjenama.

Početkom sezone nastupa nastupi su se redali skoro jedan za drugim pa se desilo i da imaju dva nastupa u jednom tjednu. Nastupali su u Mariji Bistrici, Lazu Bistričkom i to folklor prvi tjedan a već idući tamburaši, zatim u Đelekovcu, Beletincu, Remetincu, Vidovcu, Svibovcu Podravskom, na Danima Miholja u Sračincu.

Odbijeno je desetak nastupa diljem Hrvatske koji su usljedili iza svakog gostovanja gdje smo bili, jer su naši folkloraši uistinu svojim kvalitetnim nastupom izazvali oduševljenje svih posjetitelja na tim manifestacijama kao i gostiju koji su sudjelovali u programu. Gostovanja su nažalost morala biti odbijena, nešto zbog preklapanja termina, a najviše zbog nedostatka financijskih sredstava.

Svojevrstan zaključak aktivnosti kroz nastupe izveden je početkom godine na blagdan Sv.Tri Kralja cjelovečernjim Novogodišnje-božićnim programom. Posjetiteljima su se tada po prvi puta predstavili mali tamburaši koji uče u školi tambure pod vodstvom Franje Plantaka a koji su nakon prvog instrumentalnog nastupa na Danima Miholja ovaj puta popratili i koreografiju Folklorne sekcije.

Uz 8 uvježbanih koreografija sada se postavlja “Glamoč”, koreografa i voditelja folklora Pjerina Hrvačanina. Dva puta tjedno s folklorašima radi Veronika Kokot a budući da je kupljen materijal za izradu nošnji,ove godine će se uvježbati i “Ražanac”.

Za sve zainteresirane probe folklora su ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom u 20:00 sati u Domu kulture.

 

Čipkarska sekcija KUD-a “Zavičaj”

Čipkarska sekcija KUD-a “Zavičaj” osnovana je 2003.g. s ciljem promicanja klepane čipke, tj. čipke na batiće.

Članice aktivno sudjeluju na raznim manifestacijama kao što su: Dani Zrinskih i Porcijunkule, Tragovi iskona, Podravski dani naive, Deset dana svete nedjelje, Zeljarijada Vidovec, Špancirfest, Izložba cvijeća u Varaždinu te Dani Miholja u Sračincu.

Klepana čipka sakralnih motiva u koju su vješte ruke čipkarica utkale simbole naše vjere uvijek plijene pažnju i divljenje posjetitelja. Novina su starohrvatski motivi u tradicijskoj čipki-Baščanska ploča, križ s krstionice kneza Višeslava, Zvonimirov plutej dobivaju novu dimenziju u čipkarskoj tehnici.

Sastaju se svake srijede u 19:00 sati u južnom djelu Doma kulture gdje se upravo rađaju takve ideje i realiziraju u čipki na batiće.