Kap dobrote

Udruga “Kap dobrote”općine Sračinec osnovana je 2002. godine kao neprofitna udruga građana, koja u svom Programu vodi brigu o slijedećim kategorijama osoba:

1. organizira pomoć za starije osobe i njihovu medicinsku skrb
2. organizira posjete bolesnicima
3. organizira pojedinačne akcije (proslava Majčinog dana, druženje povodom Božića i Uskrsa, hodočašća i dobrovoljno darivanje krvi)
4. organizira sociopsihološke pomoći
5. povezivanje s drugim sličnim udrugama radi unapređivanja pomoći.

Rad Udruge od njezinog osnivanja, financijski i programski podupire općina Sračinec. Tijekom godina bilo je i više sponzora koji su financijski pomagali neke Programe ili Projekte. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi 2005. godine financiralo je Projekt pod nazivom „Jednodnevni izlet uz druženje i mogućnost korištenja medicinske dijagnostike u Bizovačkim Toplicama“, u kojem tretmanu je bila obuhvaćena 51 osoba starije životne dobi sa većim zdravstvenim teškoćama.

Iz programskih osnova Udruge, vidljivo je da Udruga brine o osjetljivoj kategoriji osoba. Naša zemlja svrstava se u države s vrlo starim stanovništvom, što vrijedi i za našu županiju, odnosno našu lokalnu zajednicu (16 % stanovništva starijeg od 65 godina). Briga o starima nije dovoljna i adekvatna. Obiteljska solidarnost prema starijim članovima obitelji, koja je obilježje tradicionalnog načina življenja, sve je manje prisutna. Nužno je, stoga, razvojem servisa i usluga na lokalnoj razini podržati obitelj i ohrabriti obiteljsku solidarnost, te olakšati njenim članovima usklađivanje radnih i obiteljskih obveza. Posebnu pozornost potrebno je posvetiti i dati prioritet onim starijim i nemoćnim osobama koje žive same. Upravo spomenutu kategoriju osoba, naša Udruga redovito obilazi i pruža usluge u smislu razgovora, druženja, odvoženja u ambulantu, na misna slavlja.
Redovito volonteri obilaze 20 osoba, bilo da su to dnevni, tjedni ili povremeni obilasci, uz prije spomenute usluge.

Redovne aktivnosti Udruge vezane su uz prigodne praznike i dane. Svake se godine redovito održavaju druženja svih članova Udruge i onih koji to nisu. Vrijedno je spomenuti da za te prigode volonteri osobnim automobilima dovoze one osobe koje se otežano kreću ili nemaju nikoga od obitelji da ih doveze na prigodna druženja.

Spomenut ćemo ona druženja koja su već tradicionalna:
– druženje za Uskrs, uz domjenak i prigodno darivanje
– druženje za Majčin dan, uz domjenak i prigodno darivanje, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi,
– druženje za Božić, uz domjenak i prigodno darivanje
– druženje uz Međunarodni dan starijih osoba
– kontrola razine šećera i mjerenje krvnog tlaka prigodom Dana općine.

Prilikom druženja priređuje se prigodan program, te se surađuje sa Osnovnom školom Sračinec, KUD-o Sračinec, Kazalištem Varaždin, pjesnicima, pjevačima, sviračima, a kako bi se druženje odvijalo što sadržajnije i bogatije.
Svakako moramo pohvaliti predstavnike općine Sračinec, naročito gospodina načelnika Božidara Novoselec, koji se svakom našem pozivu odazove i na taj način daje na važnosti kako članovima naše Udruge tako i opravdanosti našeg djelovanja.

Tradicionalno se svake godine organiziraju izleti i hodočašća, bilo u Mariju Bistricu ili Ludbreg. Kako su članovi naše udruge osobe visoke životne dobi , sa većim zdravstvenim teškoćama, kao i invalidne osobe, za spomenuta hodočašća obično se angažira Udruga „Job“ koja vrši prijevoz sa specijalnim autobusom sa bolesničkim krevetima i dizalom.

Od 2005. godine Udruga provodi projekt ranog otkrivanja karcinoma dojki kod žena, na način da se sa nadležnom Udrugom za rano otkrivanje karcinoma dojki, Varaždin, dogovora dan pregleda, te se za dogovoreni dan pozove određeni broj prijavljenih žena naše općine. Svake godine pregledu se odazove od 180 do 200 žena. Projekt u cijelosti financira općine Sračinec.

Sve spomenute aktivnosti i poslove obavljaju volonteri Udruge, kojih ima do 25, uz 50 podupirajućih članova, dok je 15 aktivnih i stalno prisutnih u raznim aktivnostima.