33.000 kn za 33 mališana

Jučer su u maloj dvorani Doma kulture u Sračincu podijeljeni darovi novorođenoj djeci s područja općine Sračinec. Riječ je o 1.000 kn po djetetu, iznosu koji je osiguran u proračunu Općine za 2011. godinu. Iako porezni prihodi proračuna konstantno padaju zbog ekonomske krize, podijeljeno je ukupno 33.000 kn za 33 djece koja su rođena od 1. siječnja 2011. godine.

Kako je istaknuo načelnik Božidar Novoselec, radi se zaista lijepom broju novorođenih čime se općina može pohvaliti. Naime, od prošlog popisa stanovništva, prema neslužbenim podacima, općina je povećala broj stanovnika za oko 300, tj. oko 6%. Privlačnost Sračinca i Svibovca, kao prigradskih naselja za doseljavanje je jedan od razloga povećanja broja stanovnika, ali i demografski pokazatelji su pozitivni. Naime, prošle 2010. godine u općini je rođeno 80 djece a umrlih je bilo 50. Ovaj se pozitivan trend nastavlja i u ovoj godini kada općina već ima 33 novorođene djece.

Pomalo u šali Novoselec je konstatirao da će općina uskoro imati problem smještaja djece u školu, a problem smještaja u dječji vrtić praktično postoji već sada. No moglo bi se reći da su to “slatke brige” – dok druge sredine muku muče s negativnim demografskim trendovima, općina Sračinec će se morati dodatno pobrinuti za svoje najmlađe.