Četvrti Srakarski fašnik oduševio sve!

Čak 47 karnevalskih udruga s oko 1.200 karnevalista iz Hrvatske, Slovenije i Italije nastupilo je na četvrtom Međunarodnom srakarskom fašniku ovog vikenda. Prohladno vrijeme bez kiše omogućilo je svima da predstave svoje kreacije, a mještanima Sračinca i njihovim gostima da se dobro zabave uz maskenbal.

Vesela povorka krenula je od Osnovne škole Sračinec, gdje su se i prije početka sudionici mogli zagrijati i okrijepiti ribljim specijalitetima koje su im priredili članovi ŠRK Sračinec. Pokret su plotunom označili članovi Kuburaške udruge Maruševec, nakon čega je kolona lagano zaplovila kroz Sračinec. O veličini manifestacije govori i činjenica da je mimohod trajao više od dva i pol sata, a karnevalske grupe su u jednom trenutku činile neprekinutu kolonu od dvorišta osnovne škole do Doma kulture.

– Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim karnevalom na kojem su uz mnogobrojne karnevaliste bili i predstavnici FECC-a, Međunarodne udruge karnevalskih gradova te predstavnici Udruge karnevalista Hrvatske. Ovoliki broj karnevalskih udruga i to da je Srakarski fašnik prepoznatljiv u Hrvatskoj, ali i šire, rezultat je našeg rada unatrag više od deset godina. Naša udruga svake godine posjeti 17 do 20 karnevala, tamo se sklapaju prijateljstva, ali i dogovaraju uzvratni posjeti. Drago nam je da je naš rad prepoznala i Općina Sračinec koja nas podržava, a mi iz godine u godinu imamo sve više ambicija i manifestacija raste. U listopadu ćemo u Varaždinu biti domaćini skupštine Udruge karnevalista Hrvatske, na kojoj će biti prisutni predstavnici udruga karnevalista iz 50 gradova Hrvatske. Naša udruga zastupa Grad Varaždin i Općinu Sračinec i nadamo se podršci Grada, Županije i turističkih zajednica grada i županije. – naglasio je predsjednik Udruge maškara “Črna sraka” Slobodan Drožđek.

U središtu Sračinca pored Općine postavljena je bina pred kojom su predstavljene sve udruge koje su sudjelovale na fašniku. Svi sudionici počašćeni su toplim obrokom, a održan je domjenak za predstavnike udruga.

– Međunarodni Srakarski fašnik iz godine u godinu potvrđuje da smo krenuli u jedan izvanredan projekt koji je prepoznat i puno šire od naše županije. Ove godine imamo i mnogobrojne goste, osobito iz Slovenije, koji su došli zbog Fašnika, ne samo kao sudionici već i kao gledatelji. Udruga Črna sraka ponovno je sve izvanredno organizirala, već nekoliko dana u Sračincu vlada fašnički duh, mjesto je okićeno tako da svi znaju za Fašnik u Sračincu. Ovo je izuzetno zahtjevan projekt u koji se svake godine uključi veliki broj pojedinaca, udruga s područja općine, ali i državnih institucija, pri čemu velika hvala Policijskoj upravi Varaždin i Hrvatskim cestama koje nam puno pomažu. Hvala i svim udrugama i svim mještanima koji su izlaskom na cestu i postavljenom okrepom uveličali ovaj događaj. Siguran sam da ćemo i dalje rasti u godinama koje dolazi i da je ovo samo početak manifestacije po kojoj će Sračinec i naša općina biti poznati. – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Srakarski fašnik po svojoj posjećenosti i kvaliteti svrstao se uz bok najvećih karnevala u Hrvatskoj i prema nekim procjenama među pet vodećih karnevalskih priredbi. Za vrijeme velikog mimohoda na nekoliko sati je bila zatvorena državna cesta D2, no promet se usporeno, ali nesmetano odvijao alternativnim pravcem kroz Zelendvorsku ulicu.

Manifestaciju financira Općina Sračinec, ali unatrag nekoliko godina u organizaciju se uključio i Le Tresor Caffe koji je bio zadužen za zabavni dio programa pod šatorom. Tako je u petak, prvog dana fašnika, nastupio Jasmin Stavros, a nakon fašničke povorke Tarapana band. Oba dana okupljene su zabavljao i Activ band.