Dani Miholja nastavljeni svečanom sjednicom Općinskog vijeća

Jučer su, u predvečerje dana Općine i blagdana zaštitnika Župe Sračinec sv. Mihaela arkanđela, nastavljeni Dani Miholja. Prvo su izaslanstva vijećnika Općinskog vijeća i predstavnici udruga proizišlih iz domovinskog rata položili vijence i svijeće na grobljima u Sračincu i Svibovcu Podravskom. Odana je tako počast svim pokojnim braniteljima, vijećnicima i žiteljima općine Sračinec.

 

 

Nakon toga je na novouređenom prostoru pored Doma kulture u Sračincu održana mala svečanost. Kako bi navedeni prostor uljepšali prije nekoliko su dana posađene trajnice, uređene staze, a na proljeće će na ovom mjestu biti zasađeno i sezonsko cvijeće. Jučer je u središnjem dijelu ovog prostora zasađena Gupčeva lipa, dar Anđelka Levanića, vrhunskog kuhara iz Sračinca, koji je ovu sadnicu osvojio kao nagradu za 1. mjesto na Kuharskom kupu održanom u Stubici 2008. godine. Želio je da ovo vrijedno stablo, nastalo od reznice stoljetne Gupčeve lipe koja raste u Stubici, pokloniti općini iz koje dolazi. Tako će se genetski materijal stabla ispod kojeg je prema legendi kovana Seljačka buna očuvati i u Sračincu.

 

Na istom je mjestu svečano otkrivena i skulptura kipara Igora Šokovića “Kamene suze” koju je ovaj umjetnik iz Svibovca Podravskog poklonio općini. Radi se o lijepoj skulpturi koja će ukrašavati ovaj prostor, a kako je istaknuo načelnik Općine Božidar Novoselec, planira se na ovom mjestu postavljanje i drugih umjetničkih djela autora s područja općine.

 

Svečanost je nastavljena u velikoj dvorani Doma kulture gdje je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec na kojoj su nazočili i mnogi uzvanici iz društvenog i političkog života Varaždinske županije.

Uvodnu riječ i pozdrav gostima uputio je Davor Majcen, predsjednika Općinskog vijeća.

ZVUČNI ZAPIS:

 

Nakon predsjednika vijeća riječ je uzeo i načelnik Božidar Novoselec i istaknuo najvažnije događaje u protekloj godini u općini Sračinec. Tako je spomenuo kapitalni objekt konačnog uređenja dravskog nasipa koji već sada, iako nije do kraja završen, onemogućava ponovno plavljenje Svibovca Podravskog. Nasip su uredile Hrvatske vode. Općina Sračinec je općina u kojoj je lijepo živjeti. Dokazuju to prije svega pokazatelji povećanja broja stanovnika po čemu je ova općina jedna od rijetkih u Hrvatskoj. Za to postoje dva razloga, a to su povećani natalitet i doseljavanje mladih obitelji iz drugih krajeva u Sračinec i Svibovec. Iz tog razloga već se sada ozbiljno razmišlja o dogradnji osnovne škole koja će uskoro biti pretijesna za sve školarce. Projekt dječjeg vrtića, iako odavno završen, vrijedan oko 10 milijuna kuna, Općina sama ne može financirati. Iako je zatražena pomoć od države, do sada nije bilo pozitivnog odgovora. Novoselec je istaknuo i probleme s proračunom, naime od prošle se godine uz opću recesiju promijenio i način podjele poreznih prihoda između središnje države i jedinica lokalne samouprave pa će se ovogodišnji izvorni prihodi Općine prepoloviti. Ovo uvelike smanjuje mogućnost djelovanja Općine no vodstvo ne želi uskratiti sredstva udrugama koje su aktivne u društvenom životu općine.

 

ZVUČNI ZAPIS:

 

 

Gost ove svečane sjednice bio je i župan Varaždinske županije Predrag Štromar koje u svojem kratkom izlaganju čestitao svim mještanima dan Općine i obećao pomoć Županije u ostvarivanju planiranih projekata.

ZVUČNI ZAPIS:

 

Nakon njega skupu se obratio i Radimir Čačić, počasni građanin općine Sračinec koje je u optimističnom tonu zaželio svima bolji život nakon izbora koji nas uskoro očekuju.

ZVUČNI ZAPIS:

 

Poslije ovog uvodnog dijela sjednice dodijeljena su priznanja za doprinos razvoju Općine. Priznanja su prije svih dobili branitelji Vukovara s područja općine, koji su prije 20 godina nesebično branili našu domovinu. Priznanja su dobili: Stjepan Jambriško, Boris Drožđek, Zoran Križanec, Anđelko Liber, Mirko Drožđek, Damir Križmarić i Damir Laljek koji se u ime branitelja zahvalio na dodijeljenim priznanjima.

Zahvalnice i grb Općine Sračinec dodijeljene se za izuzetno zalaganje u radu, ostvarene rezultate i doprinos u promicanju Općine Sračinec u zemlji i inozemstvu mons. Josipu Mrzljaku, varaždinskom biskupu, Rkt. župi sv. Mihaela arkanđela, Damiru Crlenom, Anđelku Levaniću, Benjaminu Šokmanu, Nadici Liber, Alenu Leveriću, Milanu Šokoviću i Igoru Šokoviću.

U ime dobitnika na priznanju su se zahvalili Nadica Liber i vlč. Siniša Dudašek, župnik Župe Sračinec koji je preuzeo priznanje u ime župe i najavio dodjelu priznanja mons. Mrzljaku na svetoj misi u povodu blagdana sv. Mihaela arkanđela.

 

U prigodnom kulturno umjetničkom programu sudjelovala su djeca Osnovne škole Sračinec te folkloraši i tamburaši KUD-a Zavičaj Sračinec.

 

 

Još fotografija potražite u FOTO GALERIJI na ovim stranicama.