Dani Miholja – Održana svečana sjednica Općinskog vijeća

U sklopu manifestacije Dani Miholja, obilježavanja Dana Općine Sračinec i Dana Župe sv. Mihaela arkanđela, u petak je održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Prije održavanja svečane sjednice, načelnik Božidar Novoselec, zamjenik načelnika Krunoslav Lukačić, vijećnice i vijećnici Općinskog vijeća, branitelji predstavnici udruga, položili su vijence te upalili svijeće na mjesnim grobljima u Svibovcu Podravskom i Sračincu, te ispred spomen obilježja u Sračincu.

U nazočnosti potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, saborskih zastupnika Milorada Batinića, Josipa Križanića i Anđelka Stričaka, gradonačelnika i načelnika u Varaždinskoj županiji te drugih gostiju, potpredsjednica Općinskog vijeća Brankica Bešenić uvodno je naglasila da je mnogo žena uključeno u donošenje odluka važnih za razvoj Općine Sračinec.

Načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec istaknuo je da se u proteklih godinu dana intenzivno radilo.

“Završili smo dvije ceste, asfaltiranje ulica Matije Gupca i kralja Tomislava po milijun kuna. Od Ministarstva graditeljstva dobili smo 400.000 kuna. U sklopu toga htjeli smo urediti sportski centra NK Sračinec koji slavi 70 godina postojanja, s vanjskom i unutarnjom ogradom, fasadom, nekih 500.000 kuna. Posebno me veseli projekat adaptacije starog dijela vrtića, 200 kvadrata. Dobili smo od Ministarstva demografije 500.000 kuna, a projekat je 1,35 milijuna kuna i sada može 160 djece redovito pohađati vrtić. Vrtić je na 1000 kvadrata, najmodernije je opremljen i mogu reći da je sigurno najopremljeniji, ne u Varaždinskoj županiji nego i malo šire. Imamo projekat obnove zgrade općine gdje smo dobili gotovo 800.000 kuna, a projekat je vrijedan isto 1,35 milijuna kuna, fasada, prozori, grijanje, hlađenje, znači ušteda energije. Početkom godine odradili smo i 5 pješačkih prijelaza s Hrvatskim cestama i gospodinom Alenom Leverićem koji nam je omogućio ovaj projekat jer znamo da je državna cesta D2 izuzetno prometna tako da smo ju osvijetlili. Opremali smo i OŠ Sračinec koju pripremamo za Školu za život. Uložili smo značajna sredstva, kupili ne samo pametne ploče nego i interaktivne ekrane. Uključili smo se i s umirovljenicima, imamo projekt Čoksa, 500.000 kuna, zbrinjavanje i recikliranje kućnog otpada na pragu, a imamo i mobilno reciklažno dvorište. Ovih dana ćemo potpisati ugovor i za građevinski otpad tako da mogu reći da ćemo u općini Sračinec imati riješeno zbrinjavanje kompletnog otpada“, rekao je načelnik Novoselec te dodao da je stigao i rođendanski poklon.

“Drugog listopada idem potpisati ugovor za veliki projekt Park Velika graba. Dobili smo 6,13 milijuna kuna, a ukupna vrijednost je 8,2 milijuna. Za godinu dana vrlo vjerojatno ćemo svi zajedno biti dolje u parku Velika graba. Zbog toga je opozicija željela rušiti proračun. Mi smo pokazali kako treba uzeti 6-8 milijuna europskih novaca. Iduće godine ćemo realizirati projekt. Posebno sam ponosan na ono što je odrađeno prije 2,5 godine kada je moja stranka ušla u Vladu i što je omogućila da Vlada normalno djeluje. Efekti ove Vlade pokazuju se kroz rezultate, a i ja u JLS-u mogu reći da sam dobio gotovo još jedan proračun, gotovo 3,7 milijuna kuna više nego prethodnih godina. Onda znate koliko je lakše raditi“, kazao je Novoselec.

Dan Općine Sračinec, blagdan svetog Mihaela čestitao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekavši da u Sračincu ima puno razloga za slavlje.

“Razvoj kakav ima Općina Sračinec jedan je od najjačih u ovoj državi. Vodstvo se trudi osigurati najbolje uvjete svojim građanima. I mi u Vladi radimo na tome. U 2018. je u općine došlo dodatnih 200 milijuna kuna kako ne bi morali ići do ministarstava. Nismo to radili za načelnike, vijećnike, župane, političare, nego za građane koji mogu osjetiti da se puno radi i gradi, nije to samo komunalna nego i društvena infrastruktura. Naši ljudi ovdje na sjeveru trude se u obrazovanju i u svakom drugom području. Do prije dvije godine nije bilo sredstava za sjever Hrvatske. U Vladu sam ušao kad smo dogovorili da bude sredstava. Dok sam u Vladi tko god treba nešto ima partnera i prijatelja“, kazao je Štromar te podsjetio na još jedan veliki projekt u Općini Sračinec, a to je optički kabel koji će Sračinec imati kao prva općina u Varaždinskoj županiji, a koji će omogućiti bolje povezivanje ljudi, ali i kvalitetnije gospodarstvo. Mještani će priključak dobiti besplatno.

Saborski zastupnik Josip Križanić je naglasio da je Općina Sračinec predgrađe Varaždina samo zato jer nije administrativni dio grada, dok na sve druge načine predstavljano urbanu sredinu, mjesto za ugodan život.

“Sračinec se može se usporediti sa svim kvartovima u Varaždinu i s većinom u Zagrebu. Osigurali ste parcele za gradilišta za mlade, spriječili njihov odlazak u svijet. Imate jedan od najvećih prirasta stanovništva i to nije slučajno. Načelnici su nekad ‘hodočastili’ u Zagreb, sada možemo koristiti sredstva Europske unije. Vi to radite dobro i surađujete sa Županijom i centralnom državom, a pomogli smo fiskalnom i funkcionalnom decentralizacijom“, rekao je Križanić.

Dan Općine čestitao je i zamjenik župana Tomislav Paljak koji je podsjetio na 120 projekata koji se provode u Varaždinskoj županiji. Najavio je jedan važan za stanovnike općine Sračinec, odnosno Svibovca Podravskog. Riječ je o energetskoj obnovi zgrade Područne škole Svibovec Podravski za koji je napravljena dokumentacija, a radovi bi trebali biti iduće godine.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća uručena su i javna priznanja Općine Sračinec. Plaketa i grb Općine Sračinec u staklu za izuzetno zalaganje u radu, ostvarene rezultate i doprinos u promicanju Općine Sračinec uručeni su Stanki Miko i Karmeli Majcen. Zahvalnice i grb Općine Sračinec u staklu dodijeljene su Župi sv. Mihaela arkanđela, Fight clubu „Kovačić“ Sračinec, Nogometnom klubu „Sračinec“, Matiji Beniću i Emanuelu Špremu. Priznanja za izuzetno zalaganje i ostvarene rezultate primili su najbolji učenici Chiara Habulan, Dorian Kovačić, Tena Bunić, Anja Flegar, Lara Herceg, Teodora Hublin i Dorian Lopac.

U večernjim satima, u prepunom šatoru na terenima NK Sračinec, održan je koncert grupe Vigor i Maje Šuput.

VIŠE FOTOGRAFIJA NA NAŠOJ FACEBOOK STRANICI