Deset godina dobrote u općini Sračinec

Udruga Kap dobrote koja od 2002. godine djeluje u općini Sračinec, u petak je svečanom skupštinom obilježila desetu godišnjicu osnutka. Bila je ovo prilika da se, osim protokolarnih obaveza na godišnjoj skupštini, napravi svojevrsna inventura deset godina djelovanja udruge. Na svečanoj sjednici su, uz članove udruge, prisustvovali i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, njegov zamjenik Krunoslav Lukačić te sadašnji i bivši župnici Župe Sračinec Siniša Dudašek i Vjekoslav Gabud.

Udruga Kap dobrote poznata je na području općine po svojem humanitarnom radu usmjerenom prije svega prema starijim i nemoćnim osobama.

Nada Liber, tajnica udruge u svojem je izlaganju istaknula: “Neposredni kontakt sa starijim ljudima najbolje nam daje uvid u to kako im možemo pomoći. Zato cijelo ovo vrijeme postojanja udruge obilazimo naše starije sumještane i kroz jedan oblik druženja s njima pružamo im i psihosocijalnu podršku. Stalno smo u svojevrsnoj službi našim starima kojima omogućavamo prijevoz do liječnika ili u druge ustanove koje im zatrebaju. Naša udruga broji oko 300 članova, a najviše nas se skupi na druženjima za Božić, Uskrs i Majčin dan koje organiziramo. Udruga organizira hodočašća, jer većina je starijih ljudi religiozno, a neki od njih nikada nisu bili u našim svetištima koja se nalaze u relativnoj blizini. Tako smo organizirano više puta posjetili Mariju Bistricu i Ludbreg. Četiri smo puta organizirali hodočašće za teško pokretne osobe u posebno prilagođenom autobusu. Osim toga, organiziramo darivanje krvi u našoj općini. Varaždin nije daleko, ali mnogi dobrovoljni davatelji krvi izrazili su želju da ovu humanu gestu obave u svojem mjestu pa smo i to omogućili. Uz brigu za starije, bavimo se i zdravstvenom prevencijom, pa tako iz godine u godinu organiziramo preventivne preglede s ciljem ranog otkrivanja raka dojke. Ovaj projekt ne bi bio moguć bez pomoći Općine Sračinec koja u cijelosti financira liječničke preglede. Svake se godine na ovu akciju javi 160-180 žena.

Uz to, od prošle smo godine počeli s jednom posebnom akcijom, a to je obilazak svih naših mještana starijih od 80 godina za njihov rođendan. Ovo je velika akcija, jer smo prošle godine posjetili oko 180 naših najstarijih sumještana, donijeli im prigodne poklone i barem malo uveseli njihov dan.

Skupu se obratila i Darinka Kovačić, predsjednica udruge koja je zahvalila svim članovima i svim pojedincima i institucijama koje pomažu radu udruge.

Općina Sračinec ne bi bila ista bez vašeg rada. Udruga Kap dobrote svojim kontinuiranim humanitarnim radom i pomoći našim starijim stanovnicima i dalje će u svojim akcijama imati podršku Općine.“; skupu se kratko obratio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je predsjednici udruge Kap dobrote Darinki Kovačić uručio prigodni dar.

Može se reći da je u svojih deset godina djelovanja ova udruga odavno prerasla svoje skromno ime i da je kap odavno postala slap dobrote.