Dodijeljene stipendije i dar studentima u Sračincu

Nakon provedenog natječaja za dodjelu stipendija Općine Sračinec, jučer je održano potpisivanje ugovora za stipendiranje studenata i učenika završnih razreda s područja općine Sračinec. Ukupno je dodijeljeno 29 stipendije, koje se kreću od 200 kn za učenike završnih razreda srednje škole, do 500 kn mjesečno, koliko dobivaju studenti koji studiraju izvan područja Varaždinske županije.

– Želimo stipendijama Općine Sračinec prije svega nagraditi one najbolje, studente i učenike. Znam da neke druge općine isplaćuju stipendije svim studentima, ali mi smo stava da stipendiju treba zaslužiti svojim radom. Stipendije su dobili svi prijavljeni koji su zadovoljavali propisani minimalni kriterij uspjeha, tako smo radili do sada, a vjerujem da ćemo i dalje. – istaknuo je u svom obraćanju stipendistima načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Osim stipendijama, Općina Sračinec već tradicionalno pomaže studentima u predblagdansko vrijeme krajem godine. Radi se o simboličnom poklonu od 200 kn koje dobivaju svi studenti s područja Općine. Zbog toga su se okupili u večernjim satima u Domu kulture, a ovaj je put osim podjele dara, tema bila i osnivanje Savjeta mladih.

– Savjet mladih Općine Sračinec bit će savjetodavno tijelo koje će prema Općinskom vijeću zastupati interese mladih naše općine. Ideja je da se u ovoj prvoj fazi okupimo svi mi mladi koji smo zainteresirani za aktivan doprinos našoj lokalnoj zajednici i da osnujemo Savjet mladih. Općinsko je vrijeće donijelo odluku o osnivanju Savjeta mladih na temelju koje će početkom 2016. biti raspisan javni poziv na koji se mogu javiti svi mladi koji su zainteresirani za uključenje u njegov rad. On će imati pet članova i pet zamjenika, što znači da tražimo deset aktivnih mladih osoba, starosti od 15 do 29 godina. Mandat Savjeta mladih Općine Sračinec trajat će tri godine. Nakon ovog preliminarnog susreta, a na temelji vašeg interesa, napravit ćemo još jedan sastanak na kojem ćemo razgovarati o vašim interesima, problemima i idejama za rad Savjeta mladih. – naglasila je u svom obraćanju studentima Eleonora Ozmec, inicijatorica osnivanja Savjeta mladih.

Studenti su se imali priliku predstaviti svojim kolegama, a najzanimljiviji je bio Marin Vučić, ravnatelj Centra Tomislav Školjar Varaždin, koji je opet student. Nakon završenog studija defektologije i već dugog staža kao ravnatelja škole, odlučio se s 48 godina ponovno vratiti u studentske klupe. Studira Odnose s javnošću na Sveučilištu sjever u Varaždinu. U svom je obraćanju istaknuo važnost cjeloživotnog obrazovanja.