Državni prvak potvrdio svoju kvalitetu i u međunarodnoj kunkurenciji

Ovog je vikenda u susjednoj Sloveniji održano natjecanje iz Karate1 World Cup serije. U Laškom je u borbu za bodove WKF rankinga i novčane nagrade krenulo 318 seniorskih natjecatelja iz 28 zemalja svijeta. Stjepan Bešenić iz Svibovca Podravskog (-60 kg) izborio je finale pobjedivši redom predstavnike Slovenije, Malezije i BiH. U finalu je poražen od predstavnika Italije Maresce. Tako je u svojoj kategoriji zauzeo izvrsno drugo mjesto!

Prošlu subotu, 9. ožujka u dvorani Vinko Bek u Zagrebu održano je seniorsko Prvenstvo Hrvatske. Stjepan Bešenić, koji nastupa za KK Hercegovina Zagreb, osvojio je zlato u kategoriji -60 kg (finale protiv Rukavine 3:2).

Stjepan je student 3. godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i stipendist Općine Sračinec, a povodom ovih izvrsnih rezultata zamolili smo ga za kratki intervju.

Koliko se dugo baviš karateom i gdje si počeo s treniranjem?

Karate treniram već 14 godina, započeo sam u Karate klubu Varaždin gdje sam osvojio prve medalje. Nakon toga prelazim u KK Nedelišće u kojem sam ostvario prvi veliki uspjeh,  a to je osvajanje 7. mjesta na Svjetskom prvenstu za kadete i juniore u Istanbulu 2007 godine. Redovito sam pozivan  u nacionalne selekcije od kadeta pa sve do sad  tj. seniora.

Je li ti rezultat iz Slovenije najveći uspjeh na međunarodnom natjecanju?

Osvajao sam prva i druga mjesta na međunarodnim turnirima ali prvi veći seniorski rezultat, osim državnih prvenstava, ostvario sam 2010. godine u Las Vegasu na USA Championshipu koji je bio po jakosti europskog prvenstva. Te  godine sam završo srednju školu i upisao sam Kineziološki fakultet u Zagrebu te mi je na početku bilo vrlo teško uskladit sve obaveze i treninge što zbog specifičnosti fakulteta i mnogobrojnih treninga kao i zbog nove sredine i prilagodbe. 

Kao student, kako uklapaš svoje obveze na fakultetu  i treniranje?

Od kada sam preselio u Zagreb treniram u prostorima KK Hercegovina Zagreb gdje su me iznimno dobro prihvatili i podupirali me gdje god trebalo. Ubrzo sam postao njihov član, što sam i danas, i nastupam za nacionalnu selekciju na svim jačim turnirima Karate1 premier lige. O klubu dovoljno govori podatak da smo klub s najviše osvojenih medalja na Prvenstvu države. Nakon mnogobrojnih nastupa na Karate1 turnirima i ispadanjima u prvom ili drugom krugu natjecanja posložio sam se psihološki. Znao sam da mogu napraviti dobar rezultat, a mislim da sam to potvrdio i na državnom prvenstvu početkom mjeseca.

Rezultat iz Slovenije je došao nekako prirodno – jednostavno je to bio moj dan! Redom sam pobjeđivao Slovenca, Malezijca i predstavnika BiH, no posustao sam u finalu  protiv Talijana koji je ovaj put bio bolji. Potvrdio sam sebi da je uz upornost, žrtvu i vjeru sve moguće. To je moj najveći uspjeh u seniorskoj konkurenciji no još ima prostora za napredak i još bolje rezultate.

Koji su ti budući planovi?

Sada sam treća godina studija i sve mi je lakše uskladiti obaveze na fakultetu i treniranje. U budućnosti se nadam još boljim rezultatim i završetku fakulteta i naravno zaposlenju (prof. kineziologije), no sigurno mislim ostati i u karateu i mlađima prenijeti svoje znanje i iskustvo.