Europski maraton spojio prijatelje, Preslica predstavila svoj rad

U danu proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 30. lipnja, trkači su na sebi svojstven način dali doprinos ovoj proslavi – trčanjem. Utrku, koja nosi taj naziv jednostavno zbog nedostatka bolje riječi, trčalo je 28 trkačica i trkača, a pridruživali su im se mnogi drugi, neki otrčavši samo nekoliko metara, a neki i na puno većim distancama. Ova utrka nije imala natjecateljski karakter već je ideja organizatora iz TK Marathon 95 Varaždin bila da spoje trkačice i trkače iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske i u čast ulaska Hrvatske u EU istrče od Nagykanisze do Čakovca i Varaždina i od Ptuja do Varaždina.

Prva, mađarsko-međimurska dionica bila je duga 65 km, a ona slovensko-varaždinska nešto duža od maratona, 42 km. Većina trkača istrčala je cijele dionice, u laganom, rekreativnom tempu, a neki su trčali prema mogućnostima, koristeći prateće vozilo za odmor.

Na ulasku u Sračinec iz smjer Majerja grupi trkača su se priključila i djeca, članovi NK Sračinec, koji su dionicu do Doma kulture trčali s maratoncima. Sudionike utrke u Sračincu je dočekala okrepa i domaćini, načelnik Božidar Novoselec, njegov zamjenik Krunoslav Lukačić, predsjednik Općinskog vijeća Juraj Rojc, vijećnici i članovi vijeća mjesnog odbora, kao i grupa mještana. Općina Sračinec održavanje ove utrke pomogla je i financijski. Među trkačicama i trkačima bio je i naš maratonski rekorder Drago Paripović te Danica Juričić Spasović, pročelnica Kabineta predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

 

Nakon ispraćaja trkača, u podrumu općinske zgrade odražana je prezentacija rada Udruge žena Preslica. Pokazali su svoje aktivnosti, izradu cekera od kukuruzne komušine i izradu platna na tkalačkom stanu. Te stare vještine dio su kulturne baštine koju Hrvatska, i općina Sračinec nose u zejednicu s ostalim europskim narodima.

Izradu platna na tkalačkom stanu pokazivala je Draženka Šincek, a cekere od kukuruzne komušine izrađivala je Ana Kralj.