Fantastičan uspjeh trećeg Srakarskog fašnika

Već na prvom izdanju Srakarskog fašnika 2015. godine jasno je bilo da će ova manifestacija značajno obilježiti kraj svake zime u Sračincu. No da će ovako uspjeti, to nisu očekivali mnogi. Nakon “preuzimanja vlasti” od načelnika u petak, članovi Udruge maškara Črna sraka, predvođeni Slobodanom Drožđekom organizirali su maskenbalsku feštu kakve se ne bi postidjeti mnogi veliki gradovi u Hrvatskoj.

Da je to tako, potvrdio je i predsjednik Hrvatske udruge karnevalista Ivan Prpić, koji nije skrivao oduševljenje i iznenađenje da jedna relativno mala općina može organizirati ovakav karneval. Okupljene karnevalistima je kod osnovne škole u Sračincu pozdravio domaćin, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, a Srakarski fašnik je otvorio župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Nakon što su odjeknuli plotuni Kuburaške udruge Maruševec, čak 30 maskiranih grupa na nekoliko je sati zaustavilo život Sračinca i na ulicu izvuklo brojne mještane Sračinca i njihove goste. Kreativnost, šarenilo i dobro raspoloženje šarene povorke nikog nije ostavljalo ravnodušnim.

U povorci su nastupili Dječji vrtić Bambi Sračinec, Osnovna škola Sračinec, Mažoretkinje Varaždin, Pihalna godba občine Markovci, Pingo Cestica, Fašničko društvo međimurske krave, KUD Prepuštovec, KUD Maska Stojnci, TD Sodinci Ormož, Koranti Cvetkovci, KUU Lafra Turčišće, Labinjonska kumpanija domoća folšarija Labin, Miklavški koranti, ED Kurenti vetrovniki Kidričevo, Podturenske čaplje i snehe Podturen, Dobovse mime, KUD Strahoninec, Fašnička grupa copernice Lobor, KUD Kvitrovec maškori, Petrajnski kurenti Petrijanec, Vredne roke Dragoslavec, Podbreško pokači Podbrežje, TD Koranti Podbrežje, Koranti Mala Vas, Koranti Markovci, FD Rožmarin Dolena Ptujska Gora, Gospoda iz Ptuja iz 1873.. g., KTD Klopotec Dravci Soviče, Pokači iz Tržca Videm pri Ptuju, Koranti Poetovio Ptuj.

Nakon što su se grupe predstavile u centru Sračinca, nastavile su u povorci do doma kulture i šatora u kojem su feštali do dugo u noć u režiji Prvih srakarskih tamburaša i Luđaka.

Međunarodni Srakarski fašnik su organizirali Udruga maškara Črna sraka, Općina Sračinec i Le tresor caffe, a valja pohvaliti i članove drugih udruga s područja općine Sračinec koji su cijelom trasom karnevala brinuli za okrepu sudionika i pomogli na drugi način.