Fašnik v Svibovcu – šareno i veselo!

Oko 1.000 ljudi okupilo se jučer na tradicionalnom “Fašniku v Svibovcu” u centru Svibovca Podravskog. Udruga za očuvanje starih običaja Črepičar i ove je godine svojem mjestu i svim žiteljima općine Sračinec poklonila dobru zabavu. Niti najstariji stanovnici Svibovca ne sjećaju se kada je ova tradicija počela ali je jasno da se ovakve proslave fašnika organiziraju više od 100 godina.

Sve je započelo nešto poslije 15 sati mimohodom djece školske i vrtićke dobi od vatrogasnog doma do pozornice u centru Svibovca. Bilo je tu svega, od Štrumpfova do strašnih gusara.

Nakon dolaska do pozornice djeca su izvela prigodni program. Red igrokaza, red šala i pošalica, red pjesme – tako su se predstavila djeca iz vrtića Bambi te školska djeca OŠ Sračinec.

Nakon djece na red su došle puno ozbiljnije-neozbiljne teme. Tradicija u Svibovcu je fašnička svadba pa je tako bilo i jučer. Mladenka “Jaca” sa svim atributima koje jedna mladenka mora imati dopraćena je na pozornicu. Šarena svatovska družina u kojoj je bilo stvarno uspješnih “kreacija” čekala je ženika. A on je dopraćen (doslovno) od strane “policije” jer, eto jadni Ivo guli zatvorsku kaznu u prijateljskoj nam Austriji. Sukladno tome i njegov “ancug” je bio malo drugačiji od uobičajenog.

Nakon što su razmjenili bračne zavjete (“kud Ivo tu i ja”) mladenci su spojeni na originalan način – ne prstenjem već policijskim lisicama. Na ovaj su način postali nerazdvojni.

Pošalice koje su uslijedile okrznule su mnoge – od načelnika i vijećnika, do mještana koji su nekim svojim “uspjehom” zaslužili da ih se spomene.

Pred kraj službenog dijela proslave spaljen je fašnik, jer ipak je on krivac za sve loše sto nam se događa.

Maruševečki kuburaši glasnim su pucanjem iz svojeg oružja začinili sam kraj fašničke priredbe. Onima koji su bili blizu njih vjerojatno i danas zuji u ušima.

 

 


Više fotografija možete pronaći u foto galeriji.

 

(web agencija)