[FOTO] Fašnik u općini Sračinec – tradicija koju pandemija ne zaustavlja

Bolje da propadne selo nego običaji – stara je poslovica koja zvuči pomalo grubo, ali govori o tome kako trebamo čuvati i njegovati svoju tradiciju. Upravo za to pobrinuli su se mnogobrojni mještani Sračinca i Svibovca Podravskog, koji su i u ovo čudno vrijeme nastavili s tradicijom fašnika.

Sve je počelo još u nedjelju, kada je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec simbolično predao ključeve Općine predsjedniku udruge Črna sraka Slobodanu Drožđeku. Tom je prilikom podignuta fašnička zastava ispred Doma kulture, a članovi udruge prošli su cijelom dužinom Sračinca, te tako podsjetili sve na velike fašničke fešte koje se inače održavaju u Sračincu.

Veselo je bilo i u dječjem vrtiću Bambi, koje su u utorak posjetili članovi Črne srake. Djeca su uživala u plesu u dvorištu svog vrtića, zamaskirani i veseli. Fašnik je obilježen i u Osnovnoj školi Sračinec, u krugu škole.

Za kraj pokladnih događanja pobrinuli su se članovi Udruge Črepičar iz Svibovca Podravskog. Svibovčanci već više od 150 godina održavaju tradiciju svoje svadbe, na kojoj sudjeluju samo muškarci, u svim ulogama pa i ulozi mladenke. I oni su uz glazbu prodefilirali Svibovcem Podravskim, počastili se na „okrepnim stanicama“ ispred kuća i završili proslavu čitanjem „špelancija“ kojima su evocirali uspomene na proteklu godinu. Na kraju je spaljen Koronko, koji je naravno kriv za sve loše što nam se dogodilo. Svi zajedno poslali su jednu poruku – nadamo se da nam iduća godina donosi povratak u normalu i pravu proslavu fašnika, baš prema našim običajima.