I Sračinec je dao velik doprinos u obrani Vukovara

Malo je poznato, ali mještani općine Sračinec odigrali su važnu ulogu u obrani Vukovara prije 20 godina. Čak 14 „srakara“ policajca pridružilo se tada vukovarskim herojima u obrani grada.

Ni iz jednog dijela Hrvatske nije stiglo toliko branitelja u Vukovar, kao iz Varaždinske regije. U jednom trenutku varaždinska je policijska uprava čak samoinicijativo povećala broj svojih službenika koji su išli na smjene u grad heroj.

Važnu ulogu odigrali su i tadašnji policijski službenici s područja općine Sračinec. Njih 14 bilo je te povijesne 1991. godine u Vukovaru kako bi pomogli vukovarskim herojima da obrane grad od agresora.

Te važne povijesne činjenice nekako su promakle većini kroničara vukovarskih zbivanja za vrijeme Domovinskog rata pa za njih nisu znali ni neki mještani Sračinca.

To su odlučili promijeniti načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec, njegov zamjenik Krunoslav Lukačić i potpredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Sračinec, vukovarski branitelj Damir Laljek koji su povodom 20. obljetnice obrane i pada Vukovara organizirali put u grad heroj za svoje sumještane.

Čak 185 „srakara“ posjetilo je tako Vukovar gdje su od samih branitelja i građana Vukovara mogli čuti kakvu su važnu ulogu njihovi sumještani imali u obrani Vukovara.

Troškove putovanja pokrila je Općina Sračinec, a pomogli su i Varaždinska županija i Grad Varaždin koji su osigurali besplatan prijevoz.

Damir Laljek, Stjepan Jambriško, Anđelko Liber, Boris Drožđek i Siniša Brkinjač, „srakari“ koji su do zadnjeg dana sudjelovali u borbama za Vukovar,  vratili su se tako u prošlost i u suradnji sa svojim vukovarskim prijateljima ispričali svojim sumještanima priču o herojstvu i ponosu, dramatičnim i traumatičnim događajima koji su ostavili trajni trag na njihove živote.

Za njih je taj put bio možda i najviše stresan. Ono što je za njihove sumještane danas samo kuća ili polje, za njih je bio položaj koji su morali držati ili mjesto gdje su izgubili prijatelja i suborca.

– Sjećam se, kad sam se vratio u Sračinec nakon Vukovara nisam mogao doći k sebi jer mi je postalo normalno da oko mene frcaju meci i padaju bombe. U Vukovaru sam bio od prvog do zadnjeg dana. Položaj mi je bio na Sajmištu i doslovce svaki dan sam sudjelovao u krvavim borbama. Čovjek jednostavno izgubi emocije i vodi se samo instinktom za preživljavanje – ispričao je sumještanima Damir Laljek.

Vukovarski branitelji iz Sračinca odveli su svoje sumještanine na sva važna mjesta u obrani Vukovara, na Trpinjsku cestu koja je postala poznata i kao „groblje tenkova“, Novu i Staru Banijsku, kompleks kombinata Borovo, Opću bolnicu Vukovar, Vukovarsku vojarnu, hangare Veleprometa i naravno mjesto jednog od najzvjerskijih zločina 20. stoljeća – na Ovčaru gdje su srpske snage likvidirale 200 branitelja i civila iz Vukovarske bolnice.

Sva ta mjesta danas su spomen područja kako nikad ne bi bilo zaboravljeni dramatični događaji. S obzirom da Vukovar ni danas, 20 godina od dramatičnih događaja, još uvijek nije do kraja obnovljen i još uvijek ne diše punim plućima, mještani Sračinca mogli su se i sami uvjeriti u tragične posljedice granatiranja grada i borbi koje su se tamo vodile.

U sklopu posjeta, mještani Sračinca poklonili su se žrtvama Vukovara na Memorijalnom groblju gdje su pokopani svi stradali hrvatski branitelji u Vukovaru. Inače, procijenjuje se da je u borbi za Vukovar stradalo najmanje 1700 hrvatskih branitelja i civila. Njih oko 400 još i danas se vode kao nestali.

U “revijalnom” dijelu posjeta, mještani Sračinca posjetili su i vinograde Belja te Kopački rit gdje su mogli uživati u raznim slavonskim i baranjskim delicijama.

Načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, koji je bio i inicijator putovanja, bio je iznimno zadovoljan efektima posjeta.

– Vidjelo se da mještane zanima što se dogodilo u Vukovaru i koju su ulogu imali naši sumještani koji su sudjelovali u bitci za Vukovar. Mislim da smo uspjeli educirati naše mještane i pokazati im zašto Vukovar zovu gradom heroja. Ponosan sam zato jer sam na licima mještana vidio emocije i koliko im taj posjet puno znači – istaknuo je na kraju putovanja načelnik Novoselec.


Posjet je započeo na Trpinjskoj cesti, legendarnom groblju tenkova, gdje je danas postavljen spomenik generalu Blagi Zadri


Ispred bivšeg atomskog skloništa u krugu tvornice Borovo, gdje se u posljednjim danima opsade Vukovara sklonilo više od tri tisuće Vukovaraca


Opis događaja u posljednjim danima obrane i predaji, iz “prve ruke” Srakari su mogli čuti od sumještatnina Borisa Drožđeka, koji je s postrojbom branio Borovo naselje


Podrum i atomsko sklonište bolnice u Vukovaru pretvoreno je u muzej


U vukovarskoj crkvi za Srakare je misu održao sračinečki župnik Siniša Dudašek


Memorijalno groblje hrvatskih branitelja, na kojem su pokopani branitelji Vukovara, ali i civili poginuli tijekom opsade Vukovara


Posjet Ovčari, na kojem su nakon pada grada pogubljeni ranjenici iz vukovarske bolnice


Kod spomen doma Ovčara, zahvalu srakarskim ali i svim varaždinskim i međimurskim braniteljima grada heroja uputio je Davor Runtić, ratni dopisnik Hine  i kroničar ratnih zbivanja u Vukovaru


Delegaciju općine Sračinec na čelu s načelnikom Božom Novoselcom kod križa na Dunavu primio je i vukovarski grdonačelnik Željko Sabo


Vukovarska vojarna danas je pretvorena u muzej sa opisom zbivanja u Vukovaru tijekom opsade, te svim oružjima koje je JNA koristila prilikom napada na grad, od tenkova i topova do samog izloženog MiG-21. Sumještanima je svoja sjećanja iz dana obrane grada prenio i Damir Laljek, koji je tijekom borbi sam uništio osam agresorskih tenkova.


Nakon obilaska položaja na kojima su se u Borovom naselju borili srakarski branitelji, održana je i sveta misa u župnoj crkvi Gospe Fatimske


Nakon posjeta Vukovaru, srakarska je povorka krenula u Kneževe vinograde, gdje su obišli vinariju


U sklopu posjeta vinariji u Kneževim vinogradima bila je organizirana i degustacija vrhunskih vina “Belja”, što je Srakare posebno razveselilo


Povratak ne bi bio moguć bez dobrog jela i kapljice – prije polaska kući proveselilo se i plesalo u restoranu Kormoran u Kopačkom ritu