Iz Sračinca za Sisak otputovalo 70 kubičnih metara pomoći

Velika akcija odvijala se danas na području općine Sračinec. Stotinjak volontera u toku dana radilo je na prikupljanju i sortiranju materijalne pomoći koja će ogromnim šleperom ujutro biti dostavljena u Sisak. Svoju nesebičnost pokazali su mnogobrojni mještani Sračinca i Svibovca Podravskog koji su cijeli dan, pa i u više navrata donosili pomoć za ljude nastradale u potresu.

– U akciju su se uključile sve udruge koje djeluju na području naše općine. Mnogobrojni mještani od jutra su radili na prijemu dostavljene pomoći, nije to bio ni malo lagan posao. Nismo željeli u Sisak poslati robu u onom stanju kako smo je zaprimili, već smo sve razvrstali prema namjeni, kako bi distribucija potrebitima išla lakše. Cijeli smo dan u kontaktu sa stožerima u potresom pogođenim područjima, čak je u jednom trenutku izgledalo da robu nećemo otpremiti danas, ali je na kraju dogovoreno da će ju preuzeti u Sisku. Puno hvala gospodarstvenicima s područja općine, mnogi od njih su vlastitim prijevozom već odvezli svoju donaciju u Petrinju i okolicu. Ostali su se uključili kroz organizaciju prijevoza, utovar ili konkretnu donaciju. Prikupljene su zaista velike količine pomoći, od vode, konzervirane i nepokvarljive hrane, svih vrsta higijenskih potrepština, deka, folije, odjeće i obuće pa sve do grijalica. Sve je to razvrstano i na kutijama naznačeno što se u svakoj od njih nalazi. Sama Općina Sračinec već je uplatila 5.000 kuna u novcu i donirala potrepštine u vrijednosti više od 1.000 kuna. Hvala svima koji su danas pomogli onima kojima to najviše treba – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Centralno je pomoć prikupljana u Domu kulture u Sračincu, no kako bi se mještanima olakšalo, prikupljana je i u Svibovcu Podravskom i onda vatrogasnim vozilom dostavljena u Sračinec. Ribiči su se sami organizirali i u sela pogođena potresom odvezli jedan kombi pomoći. Osim ove, nazovimo je, prve pomoći, poduzetnici s područja Općine Sračinec već planiraju donacije građevinskog materijala koje će krenuti čim se ostvare uvjeti za početak obnove, a radit će se o velikim količinama.

– Jučer smo imali akciju dobrovoljnog davanja krvi u Domu kulture Sračinec, kad nas je sve zadesio taj nesretni potres. Odmah se rodila ideja da pomognemo, a u koordinaciji s Općinom Sračinec u nekoliko smo sati cijelu akciju i osmislili. Veseli me da su se našoj inicijativi priključile sve udruge s područja općine Sračinec. Nevjerojatan mi je odaziv ljudi koji su samoinicijativno došli u Dom kulture i ostali raditi satima, kako bi se pripremio ovaj transport. Od poduzeća iz Trnovca dobili smo tristotinjak kartonskih kutija u koje smo onda sortirali pomoć, donirane su palete, folija za omatanje… bila je ovo složna družina koja je odradila velik posao za osam sati koliko je prikupljanje trajalo. Osim toga, u Sračinec je već smješteno nekoliko obitelji iz pogođenog područja, dobrotom mještana koji su imali slobodan prostor za primanje obitelji. I njih smo opremili, onim što im u ovom trenutku najviše treba, a stojimo im na raspolaganju da se lakše snađu u novoj sredini. Bio je ovo dug i naporan dan, ali sigurna sam da su svi koji su sudjelovali doma otišli ispunjenog srca i zadovoljni, jer znaju da su napravili dobro djelo – rekla je Mateja Križnjak, predsjednica Savjeta mladih Općine Sračinec koji je bio inicijator ove akcije.