Izvedena humanitarna predstava mladih župe Sračinec

U nedjelju, 10. lipnja 2018. godine u prepunom Domu kulture u Sračincu, izvedene je predstava pod nazivom „Niti čujem, niti vidim“. Predstava je temeljena na životu gluhoslijepe osobe Helen Adams Keller čija se 50. godišnjica smrti obilježava upravo ove godine. Glavni akteri na „daskama“ Doma kulture bili su zajednica mladih župe Sračinec pod vodstvom včl. Leonarda Šardija, koji su okupljenoj publici pokušali dočarati život i borbu s kojom se svakodnevno suočavaju gluhoslijepe osobe.

Na početku same predstave pojavljuju se dvije paralelne radnje u kojima jedna osoba gubi vid, a druga gubi sluh. U nastavku predstave, ova dva zasebna oštećenja događaju se u jednoj osobi koja niti vidi, niti čuje.

Gluhoslijepa osoba, nazvana Vid, u komunikaciji sa svojim učiteljem, ponajprije želi svladati komunikaciju i naučiti riječi, želi upoznati kulturu čujućih osoba te početi komunicirati sa svijetom koji je okružuje. Tražeći odgovore, nailazi na svetopisamske tekstove te u izvještaju o slijepcu Bartimeju te prikazu pranja nogu, počinje pronalaziti svoj način komunikacije. Na kraju, nakon što je pobijeđena barijera komunikacije sa čujućim osobama, mladi glumci postavili su pitanje zbog čega današnji svijet biva zaražen duhovnom gluhosljepoćom.

S porukom da u životu više primjećujemo ono dobro te da živimo život ljubavi prema bližnjemu, mladi su gledatelje poučavali kako na znakovnom jeziku pokazati „Gledaj i vidi! Slušaj i čuj!“ na hrvatskom znakovnom jeziku.

Na predstavi je sudjelovali desetak osoba oštećena sluha koji su pažljivo promatrali kako mladi glumci u nekim dijelovima predstave komuniciraju na znakovnom jeziku, a cijela predstava također je prevođena na hrvatski znakovni jezik od strane vlč. Šardija i Ines Leskovar. Na kraju programa nastupio je i dječji zbor „Mihael“ koji je otpjevao tri pjesme, također koristeći u njima hrvatski znakovni jezik.

Predstava je bila humanitarnog karaktera te su posjetitelji mogli pomoći rad i djelovanje Socijalne samoposluge u Varaždinu čiji su volonteri na ulazu u dvoranu primali novčane priloge ili priloge u hrani i higijenskim potrepštinama.