Izvrstan odaziv poljoprivrednika općine Sračinec na tečaj održive uporabe pesticida

Iako je prvobitno planirano da će tečaj o održivoj uporabi pesticida pohađati pedesetak poljoprivrednika s područja općine Sračinec, jučer ih se u velikoj dvorani Doma kulture u Sračincu okupilo čak 120. Riječ je korisnicima pesticida – vinogradarima, povrtlarima, voćarima i ratarima koji prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida trebaju završiti tečaj i položiti ispit kako bi mogli nastaviti s uporabom pesticida.

– Općina Sračinec prepoznala je problem koji će morati riješiti svi poljoprivrednici, odnosno korisnici pesticida. Radi se o obavezi posjedovanja iskaznice koja će omogućiti kupnju i legalno korištenje pesticida, a koju mogu dobiti osobe koje polože adekvatni ispit. Zato smo stupili u kontakt s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin kako bi organizirali ovo predavanje i polaganje ispita. Posebno treba naglasiti da ste vi prva grupa u Hrvatskoj koja će obaviti ovaj oblik edukacije. Općina Sračinec izdvojila je 42.000 kn za provođenje ovog programa, a poljoprivrednici imaju samo trošak izrade iskaznice nakon položenog ispita, u iznosu od 30 kuna. – istaknuo je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec u svoj obraćanju poljoprivrednicima.

– Od prvih kontakata ostvarili smo vrlo kvalitetnu suradnju s Općinom Sračinec i danas je vidljiv rezultat – veseli me ovako velika grupa polaznika našeg tečaja. Ova će edukacija trajati tri dana, a završit će polaganjem ispita. Ovo je svojevrsni prvi korak u većoj akciji na razini cijele Hrvatske gdje će se u idućem razdoblju raditi na prilagodni našeg sustava standardima koji vladaju u Europskoj uniji. – izjavila je Mirjana Premuž, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin na početku predavanja.