Još jednom digli se seljaci, Luka Vinter iz Sračinca odličan kao Petrica Kerempuh

Nekako u ovo doba, prije 447 godina, digli su se seljaci kmetovi protiv Tahija i vlasti, u borbi za pravicu, slobodu i bolji život. Buna, kakve su se tada događale diljem Europe, u mnogim se zemljama sjećaju i danas, a ona nama najzanimljivija održana je prije nekoliko dana u Donjoj Stubici, na povijesnom poprištu svima dobro poznate seljačke bune.

Ovogodišnjoj manifestaciji seljačke bune prisustvovalo je oko 25.000 gledatelja, koji su svjedočili uprizorenju povijesnih događanja, ali i onih koji su dio legende o ovom događaju. Na pozornici na otvorenom nastupili su svi akteri bune, od Matije Gupca i Franje Tahija do vojske i pobunjenika. U ulozi Petrice Kerempuha ponovno je, četvrti put zaredom, nastupio Luka Vinter iz Sračinca, inače i vijećnik Općinskog vijeća Općine Sračinec (HNS).

– Oko 300 glumaca i statista sudjeluje na uprizorenju seljačke bune, a ja kroz ulogu Petrice Kerempuha dajem svojevrsni umjetnički ton cijelom događaju. Recitiram stihove iz Balada Petrice Kerempuha Miroslava Krleže, koji možda i na najupečatljiviji način prate događanja seljačke bune, – rekao nam je Luka Vinter.

Seljačka buna održana je 12. put, u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, a pokrovitelji su bili predsjednica države, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Donja Stubica, lokalna turistička zajednica i Krapinsko-zagorska županija.

Video: