Kap dobrote na Marijinom putu u Klenovniku

U nedjelju 15. svibnja 2022. g. održan je svibanjski Marijin put povodom 350. obljetnice postavljanja jedinstvenih pilova od dvorca u Klenovniku do kapele sv. Volfganga u Vukovoju.

Udruga „Kap dobrote“ organizirala je autobus za sve mještane općine Sračinec koji je vozio do dvorca u Klenovnik, a sve uz financijsku pomoć Općine Sračinec kojoj iz udruge upućuju veliku zahvalu.

Godina 1672. nosi pisani trag da je grof Ivan IV. Drašković dao postaviti od dvorca Klenovnik do kapele sv. Volfganga petnaest kamenih postaja s prizorima otajstva Svete krunice. Bio je to veličanstven i jedinstven pothvat u Hrvatskoj i tom dijelu Europe. Od 2008 do 2015. g. obnovljen je taj vrijednan spomenički kompleks; četiri postaje su izrađene prema izvornom izgledu, a jedanaset novih postaja isklesano je u kamenu te postavljeno na njihove stoljetne lokacije. Time je završena obnova tog jedinstvenog ambijentalnog sklopa u Hrvatskoj, na ponos Klenovnika i cijele Varaždinske biskupije.

Tradicionalno, hodočasnici su se okupili kod kipa sv. Ivana Nepomuka u središtu Klenovnika. Ondje je najprije mons. Nedjeljko Pintarić, rodom iz Klenovnika, pročitao povijest nastanka Marijina puta, predstavio plemićku obitelj Drašković kao ljude vjere, koji su svoju vjeru iskazali djelima, koja je u sebi lijepa, plemenita, dobra i istinita a može preobraziti sve one ljude koji su otvoreni toj novosti života koju nam je donio Isus Krist.

Po završetku pobožnosti u samoj kapeli sv. Volfganga Svetu Misu predslavio je mons. Pintarić. U propovijedi je protumačio naviješteni izvještaj iz evanđelja u kojem Isus daje novu zapovijed: „ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas“ te okupljene potaknuo na ljubav koja ne računa, koja ne kalkulira, koja neće imati koristi.

Od 2008. godine redovito se održavaju pobožnosti u Marijinim mjesecima u svibnju i listopadu. Prošlo je tisuće hodočasnika tim Marijinim putem razmatrajući radosna otajstva, žalosna otajstva i otajstva uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista.

Unazad, nekoliko godina Udruga „Kap dobrote“ organizira autobus, mnogi župljani naše župe prošli su ovaj Marijin put, ovo hodočašće postala je tradicija, posebno nas veseli uključivanje naših mladih.  

Radosno druženje završilo je zakuskom pod pokroviteljstvom općine Klenovnik.