Kompostiranjem do čišćeg okoliša

U sklopu projekta „ČOKSA – Čuvajmo okoliš skupa“ općine Sračinec, Cestice i Trnovec Bartolovečki donose vam kratki vodič kompostiranja kućnog otpad.

Kompostiranje je jedan od najstarijih oblika recikliranje. Najjednostavnije rečeno, kompostiranje je prirodan proces razgradnje biomase. Miješanjem vrtnog komposta sa zemljom potičemo veću prisutnost korisnih kukaca, a mnogi od njih pomažu u suzbijanju vrtnih štetočina. Kompost hrani biljke, osigurava prozračnost tla, zadržava vodu i pogoduje rastu korjenitog bilja.

 

Što se može kompostirati?

Možete kompostirati grančice, travu, lišće, ostatke iz vrta, slamu, voće, povrće, novine, karton, kuhinjske ostatke…  Prije nego što počnete s kompostiranjem, morate posvetiti pažnju na odabir položaja kompostera u vrtu. Kompostište treba biti smješteno u dijelu vrta koji se nalazi u polusjeni, najbolje ispod nekog stabla jer će krošnja štititi vaš kompost od prevelikog isušivanja u vrijeme vrućina i prevelikog vlaženja u kišnom razdoblju.

Prva faza je faza razgradnje. Mikroorganizmi napadaju kompostnu masu i razgrađuju je, pritom se oslobađa velika količina topline, koja uništava sjemenje korova i uzročnike bolesti.

Druga faza je faza pretvorbe. Temperatura se u toj fazi smanjuje, broj mikroorganizama se povećava, a kompostnu masu nastanjuju i prve gljivice, plijesni, kvasci dr.

Treća faza je faza izgradnje.  Pojavljuju se prvi višestanični organizmi (npr. gliste) koje miješaju i usitnjavaju materijal te koji probavom stvaraju tzv. kompostne grudice. Nakon 9-12 mjeseci, kad kompost postane rastresit, tamne boje i poprimi  specifičan miris  umiješajmo ga u zemlju svog vrtnog ili kućnog bilja.

Otpad se sortira i kućni budžet profitira!

 


Projekt „ČOKSA – Čuvajmo okoliš skupa – promocija i edukacija o održivom gospodarenju otpadom“ zajednički je projekt općina Sračinec, Cestice i Trnovec Bartolovečki. Vrijednost projekta iznosi 536.561,74 kune, od čega je 85%, odnosno 479.027,45 kuna sufinancirana bespovratnim sredstvima iz Europske unije, kroz Operativni program Konkurentnosti i kohezija, u okviru Kohezijskog fonda.