Međunarodna smotra folklora u Sračincu

U predvečerje blagdana sv. Mihaela arkanđela, zaštitnika župe i općine Sračinec, održan je defile folklornih skupina od osnovne škole Sračinec, glavnom ulicom, do Doma kulture. Tradicionalni mimohod organizira se iz godine u godinu, a kao i svaki put započet je plotunom iz starih kubura, ovaj put Kuburaške udruge Sračinec.

Povorku su poveli puhači limene glazbe KUD-a Hrvatskih željeznica iz Varaždina, a slijedile su ih Varaždinske mažoretkinje. Nakon njih u povorci su bili članovi udruge “Konj moj prijatelj” i Konjičkog kluba Zavrč, na konjima i u zapregama te ostali sudionici smotre folklora. Nakon dolaska do Doma kulture, prigodni su program izvele mažoretkinje i puhači, a bila je to prilika i za zajedničku “milenijsku” fotografiju.

Bogat program smotre folkolora održan je pod velikim šatorom. Predstavili su se folkloraši domaćina, KUD-a Zavičaj iz Sračinca i KUD-a Benedikt iz Svibovca Podravskog. Nastupila je i folklorna skupina “Orava” iz Međurića koja njeguje folklor i običaje slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj te udruga bosanskih Hrvata “Prsten” iz Varaždina. Za međunarodni karakter smotre pobrinuli su se gosti iz Slovenije, iz Občine Cirkulane i gradišćanski Hrvati iz Hrvatskog Židana koji su nastupili s tamburašima, zborom i dvije koreografije te posebno oduševili brojnu okupljenu publiku.

– Mnogi ne znaju da gradišćanski Hrvati žive i u Mađarskoj. Da, osim u Austriji, i u Mađarskoj postoje mjesta kao što je Hrvatski Židan gdje gradišćanski Hrvati žive već više od 500 godina i kroz sva ta stoljeća čuvaju tradiciju, jezik i hrvatsku kulturu. Veseli me da smo se mogli predstaviti na ovoj smotri folklora našim prijateljima u Sračincu. – istaknuo je temperamentni Krizmanich István načelnk općine Hrvatski Židan (Horvátzsidány).

 

(puno fotografija s ove manifestacije pronađite u Foto galeriji)