Miholjski vikenda je iza nas, Miholje pred nama

Najavljenim mnogobrojnim događanjima obilježeni su Dani Miholja koji se tradicionalno održavaju u Sračincu povodom blagdana sv. Mihaela, zaštitnika Župe i Općine Sračinec.

 

Petak – otvorenje radova na dogradnji vrtića i svečana sjednica Općinskog vijeća

Sve je počelo u petak, kada su vijećnici Općinskog vijeća, načelnik Novoselec i njegov zamjenik Lukačić te predstavnici braniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće na grobljima u Sračincu i Svibovcu Podravskom.

No ono što je uslijedilo daleko po značaju premašuje mnoge projekte koji su započeti i završeni u Općini Sračinec. Naime, svečano je obilježen početak radova na dogradnji dječjeg vrtića Sračinec.

– Ovog trenutka imamo 80-ak djece u vrtiću, a imamo zahtjeve za smještaj još 40-ak mališana. Dosad smo imali velikih problema kako zadovoljiti smještajne kapacitete i standarde rada, no sad je s time gotovo. Radovi počinju, to nije puka priča, radit će se iz dana u dan, i do kraja godine izgradit ćemo novih 700 četvornih metara uz postojeći vrtić. Nadam se da će i uporabna dozvola stići sredinom siječnja, tako da će to biti božićni poklon svim našim mještanima – izjavio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec na svečanom obilježavanju početka radova na izgradnji novog vrtića u petak u Sračincu.

 

U večernjim satima održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec. Na njoj su uručena priznanja zaslužnim pojedincima za postignute uspjehe i promociju Općine Sračinec. Zahvalnicu u obliku plakete Općine Sračinec dobilo je OPG Martinec — Buffet Žućo, tj. vlasnik Stjepan Martinec, za 40 godina neprekidnog rada i djelovanja u ugostiteljskoj djelatnosti i proizvodnji vina. Zahvalnicu Općine Sračinec u obliku zahvalnice i grba Općine Sračinec dobili su Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata PP Orahovica 1990. – 1991., vlč. Siniša Dudašek, župnik Župe sv. Mihaela arkanđela u Sračincu, te Prvi srakarski tamburaši (P. S. T.). Udruga iz Orahovice već godinama nesebično obilježava dan pogibije sumještanina Mire Koščaka, pripadnika Specijalne jedinice PU varaždinske Rode, koji je poginuo 1992. godine, dok je vlč. Dudašek pokrenuo inicijativu za temeljnu obnovu crkve sv. Benedikta u Svibovcu Podravskom, u koju su se aktivno uključili Općina Sračinec i Ministarstvo kulture. Prvi srakarski tamburaši obilježavaju 10 godina postojanja, a zaslužni su za promociju Općine Sračinec gdje god nastupali. Zahvalnicu Općine Sračinec u obliku priznanja dobili su sportaši Tonimir Sokol, Leona Juriša i Emanuel Šprem te učenici Mario Hošnjak, Ena Petričević i Enija Kanjir zbog postignutih vrhunskih uspjeha na natjecanjima.

 

Načelnik Općine Sračinec proteklo četverogodišnje razdoblje prozvao je “zlatnim razdobljem“.

– Iza Općinskog vijeća i mog tima su izrazito uspješne četiri godine zbog realiziranih projekata iz područja komunalne infrastrukture, cesta i obnovljivih izvora energije. Značajna sredstva povukli smo iz Ministarstva gospodarstva za energetsku učinkovitost, a u dva naselja počeo je i projekt Aglomeracije. Općina Sračinec jedinstvena je po izgradnji komunalne infrastrukture. Uredili smo ceste, postavili rubnjake i pješačke staze, definirali zelene površine, zasadili stabla, i to je ono čime se ponosimo. – istaknuo je Novoselec i dodao da je u Svibovcu Podravskom uređen Vatrogasni dom, Kulturno-informativni centar i crkva sv. Benedikta. Osim što se Općina Sračinec može pohvaliti riješenom komunalnom infrastrukturom, posebna je zbog bogatoga društvenog života.

– Održali smo uspješan međunarodni Srakarski fašnik, manifestaciju koju je posjetilo više od 1.000 posjetitelja i po kojoj gotovo da se možemo mjeriti s većim gradovima. Brinemo o obrazovanju, pa smo početkom godine opremili kompletnu informatičku učionicu, kupili didaktička pomagala za predmetnu nastavu, a na početku školske godine obećao sam da ćemo napraviti ormariće učenicima, i to obećanje uskoro ćemo ispuniti. – rekao je načelnik, koji je posebno zahvalio svim udrugama s područja Općine Sračinec. Jer, upravo su one zaslužne što je i ove godine, istaknuo je, organiziran bogat program uz Dane Općine, čije će sadržaje u deset dana trajanja posjetiti oko 30.000 ljudi.

– Budite ponosni! Zbog društvenog života i dragih prijatelja u Sračinec svake godine rado dolazim u Sračinec. To je ono što se u Hrvatskoj posljednjih godina izgubilo. Sutra će biti neka druga boja na vlasti, no jedino ulaganja u djecu, vrtiće i obrazovanje garantira da će Hrvatska biti bolja zemlja — poručio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Čestitke mještanima i načelniku na vođenju Općine uputio je i župan Predrag Štromar, a na sjednici su bili i brojni drugi uzvanici: zamjenik varaždinskog župana Alan Košić, potpredsjednik Županijske skupštine Vladimir Stolnik, saborski zastupnici Božica Makar, Marija Puh i Andelko Stričak, počasni građanin Općine Sračinec Radimir Čačić te zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana Neven Alić.

Program je završio prigodnim domjenkom te zabavom pod šatorom za koju je bio zadužen popularni Ivan Zak.

 

 

Subota – folklor, Maslina i Prvi srakarski tamburaši

Subote je tradicionalno bila rezervirana za folklor – veliki defile folklornih društava po lijepom je vremenu prošao glavnom cestom u Sračincu, nakon čega je održana Smotra folklora u velikoj dvorani Doma kultrure.

Za večernju zabavu ovaj su put bili zaduženi Klapa Maslina i Prvi srakarski tamburaši.

 

 

Nedjelja – Plac na Gmajni

Još jedna je tradicija nastavljena – i to najbolje do sada! Ispred Doma kulture održana je manifestacije Plac na Gmajni koja iz godine u godinu privlači sve više izlagača rukotvorina i tradicijskih proizvoda, ali i sve više posjetitelja.

Kao i nekoliko godina unatrag, vrsni su kuhari pod vodstvom Damira Crlenog, Anđelka Levanića i Dejana Martinca, pripremili srakarski gulaš koji je besplatno podijeljen posjetiteljima. Svoju su aktivnost predstavili ribiči, streličari iz Trakošćana, kuburaši iz Maruševca, a održana je i izložba malih domaćih životinja.

Za smijeh u večernjim satima pobrinuo se Studio smijeha, a za dobru zabavu domaći band Luđaci.

 

Utorak – večer poezije

Po četvrti put održana je u Domu kulture Večer poezije koju organizira srakarska pjesnikinja Snežana Liber. I ovaj su se put svojim pjesmama predstavili učenici OŠ Sračinec koje vodi prof. Mirela Briševac, zatim Nadica Martinec, Ljiljana Flajšman, Štefica Mikac i gost iz Ivanca Darko Foder.