Nastavljena tradicija Fašnika v Svibovcu

Posljednji dan veljače poklopio se ove godine sa završetkom pokladnih dana u općini Sračinec. Kao i mnogo godina do sada, čast da zatvore poklade pripala je Fašniku v Svibovcu Podravskom.

Dugogodišnju tradiciju ove vesele manifestacije ponovni su uspješno održali članovi Udruge za očuvanje starih običaja Črepičar i Mjesni odbor Svibovec Podravski.

Prvi su se predstavili učenice i učenici prvog do četvrtog razreda Osnovne škole Sračinec – područne škole Svibovec Podravski, koji su veselim recitacijama, pjesmom i plesom uveseljavali gledatelje. Početak mimohoda obilježili su pucnji Kuburaške udruge Maruševec, a u mimohodu je sudjelovalo nekoliko maškaranih udruga iz općine Sračinec i okolice, među kojima su posebno zapaženi bili Petrajnski kurenti.

Za vrhunac fašničke priredbe pobrinuli su se članovi udruge Črepičar koji su i ove godine upriličili fašničko vjenčanje. Ovaj običaj, specifičan za Svibovec Podravski, po svemu nalikuje normalnom vjenčanju, samo su “mladenci” malo drugačiji. Šale na vlastiti račun nije nedostajalo.

No, sve je na neki način bilo i sjetno, s uspomenom na nedavno tragično preminulog Branimira Crnčeca koji je godinama bio pokretač Fašnika v Svibovcu. Sjećanje na njega živjet će i kroz tradiciju fašnika.

Ranije na fašnički utorak djeca iz Dječjeg vrtića Bambi posjetila su Općinu gdje ih je dočekao načelnik Božidar Novoselec i djelatnici Općine.