Odlično uspjela akcija prikupljanja otpada od poljoprivrednika u Sračincu

Obveza svakog poljoprivrednog gospodarstva je pravilno zbrinuti otpadnu ambalažu sa svog gospodarstva. Tvrtka CIAK unazad nekoliko godina besplatno zbrinjava  ambalažu sredstava za zaštitu bilja za sva gospodarstva u RH. 

Općina Sračinec prepoznala je ovu inicijativu, te je tako organizirana akcija prikupljanja otpada u Sračincu, za poljoprivredna gospodarstva ovog kraja. Kako bi još više olakšala i pomogla svojim poljoprivrednim proizvođačima te probudila svijest o zbrinjavanju otpada za one koji još uvijek to ne prakticiraju, Općina Sračinec već drugu godinu zaredom ima ugovorenu suradnju i s tvrtkom Univerzal. Tako je za poljoprivredne proizvođače s područja općine Sračinec omogućeno zbrinjavanje i ostale ambalaže, vreća od sjemenske robe, umjetnih gnojiva, folija od rolo bala te otpadnih ulja iz traktora i strojeva koje su također poljoprivrednici obavezni pravilno zbrinuti.

Ovom inicijativom, osim što se financijski pomaže poljoprivrednicima, povećava se svijest o pravilnom zbrinjavanju otpada, koji neki i dalje spaljuju na svojim dvorištu. Na ovaj se način smanjuju i divlje deponije. Zbog svega ovog, ove je godine pozvan Univerzal u istom terminu kada CIAK poljoprivrednicima s područja županije preuzima otpad, sve kako bi se olakšalo poljoprivrednicima da što veću količinu otpada predaju na zbrinjavanje. Samim tim, oni zadovoljavaju i zakonsku obvezu jer obje tvrtke za predanu ambalažu izdaju potvrdu o pravilno zbrinutom otpadu.

Bilo je i čuđenja među poljoprivrednicima iz drugih općina, kako je moguće da poljoprivrednici općine Sračinec predaju otpad na zbrinjavanje Univerzalu besplatno.

Zbrinjavanje ambalaže od strane tvrtke Univerzal za poljoprivredne proizvođače s područja općine Sračinec u potpunosti financira Općina Sračinec, a sve je organizirala i koordinirala vijećnica Općinskog vijeća Općine Sračinec Miljenka Križnjak. Akciju je posjetio i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.