Održana druga večer poezije u Sračincu

U prostorijama Udruge umirovljenika Sračinec – Svibovec Podravski u Sračincu održana je druga večer poezije na kojoj su se predstavili veliki i mali poete iz Sračinca, ali i njihovi gosti. Za početak večeri recitirali su Niko Crnčec i Hana Drožđek pjesme “Boha” i “Biala kokuš” koje je napisala Snežana Liber, a svoje dvije pjesme “Huda zima” te “Čmelica i cvijet” recitirao je Ivan Hižman.

Štefica Mikac, nakon što je prisustvovala na prvoj večeri poezije prije godinu dana, odlučila je ovaj put predstaviti svoje pjesme “Zagorska mati i “Pustite život”. Svoje pjesme recitirala su djeca iz Osnovne škole Sračinec – Ena Petričević, Petra Flegar, Ana Habulan, Maja Kralj, Lucija Varzić, Jana Jambriško, Nika Kovačić, Lana Gran i Karlo Hudjek, a Luka Vinter je recitirao pjesme Ive Majcen “Jesen na selu” i “Potok naš presušio”.

Svoje pjesme “Zima h veliki grabi” i “Oda ruaži” recitirala je autorica Ljiljana Flajšman, a predstavila se i gošća Evica Lazar iz Cestice. Onda je do sada napisala tri knjige poezije, dobitnica je priznanja za najkreativniju ženu s ruralnog područja za 2014. godinu, osnovala je ženski pjevački sastav “Križarice” itd. Predstavila se pjesmama “Zahvala Majki Buažji Bistrički” s kojom je pobijedila na recitalu u Mariji Bistrici, “Liapi ti muaj kraj” i “Cuaprala je coprnica”.

Iva i Mateja Drožđek recitirale su pjesme “Muderna kravica”, “Dežđ” i “Spomenek čez lesu” koje je napisala Snežana Liber. Svoje su pjesme pročitale i Nadica Martinec te Snežana Liber, od koje je i potekla ideja o održavanju večeri poezije u Sračincu.

Za rad s djecom Osnovne škole Sračinec treba pohvaliti profesoricu Mirelu Briševac koja vodi Literarnu grupu. Za svoj rad djeca su nagrađena mnogobrojnim nagradama – Mia Šokman i njezina pjesma “Strašilu” uvrštena je u zbirku pjesama Smotre kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” 25. 10. 2014. u Zelini, Elena Biškup nagrađena je na smotri s pjesmom “Mestu f mojem srcu”, a Simona Vuković dobitnica je Županove nagrade za najbolji literarni rad u županiji s pjesmom “Brige z dežđum” te je bila u konkurenciji za državni Lidrano 2013./14. Luka Vinter osvojio je prvo mjesto na županijskom natjecanju “Lidrano” u pojedinačnom scenskom izražavanju. Recitirao je pjesmu “Ni med cvetjem ni pravice” iz Balada Petrice Kerempuha Miroslava Krleže.

Drugoj večeri poezije u Sračincu nazočio je i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, koji je pohvalio organizatore i izrazio želju da se ove pjesme nađu u zborniku pjesama autora s područja Općine Sračinec.