Održana odlična konferencija “Mind the Gap” u Sračincu

Nekako je neobično zvučala i sama najava ove konferencije, nismo baš navikli da se ovakav događaj održava u malim sredinama. No, upravo je ta činjenica potaknula organizatoricu, Mateju Križnjak, da u svojem Sračincu organizira prvu konferenciju Mind the Gap. Naišla je na bezrezervnu podršku Općine Sračinec i mnogobrojnih sponzora i ono što je dosta dugo tinjalo kao ideja, jučer je postala stvarnost. Pedesetak gledatelja, pretežno studenata, moglo je na četverosatnoj konferenciji uživati u predavanjima izuzetnih ljudi, čuti njihove priče i inspirirati se za svoje osobne pothvate. konferenciju je otvorio Krunoslav Lukačić, zamjenik načelnika Općine Sračinec.

Prvi je govorio Franjo Ridjan (koji voli da mu se prezime čita kako se piše), popularni TV i radijski voditelj, čovjek koji je deset sati čekao naše nogometaše na Trgu bana Jelaćića u Zagrebu, na povratku iz Rusije. Govorio je o svojim skromnim počecima, o ljubavi prema folkloru i preziru koji ima prema društvenim mrežama. Dao je neke vrlo korisne savjete mladima i potakao ih na razmišljanje o pronalasku strasti u onom što rade.

Nakon njega, govorio je Ivica Kruhek, poduzetnik, programer, direktor jedne od najjačih kompanija za izradu web commerce rješenja u Hrvatskoj – Marker d.o.o. I on se sjetio svojih početaka, vremena kada je učio programirati bez računala, “u bilježnicu”. Iznio je svoja iskustva oko pokretanja posla, o tome kako birati suradnike i kako biti najjeftiniji nije uvijek dobra poslovna odluka.

Rok Starič, treći govornik konferencije Mind the Gap, dolazi iz Slovenije, a najpoznatiji je kao osnivač branda Rok’s Nut Butter. Njegova poslovna ideja o proizvodnji maslaca od kikirikija krenula je doslovno – od šake kikirikija. Nakon što je odučio smršaviti kroz odlaske u teretanu i promjenu prehrane, shvatio je da se u Sloveniji, a i šire, ne može nabaviti kvalitetni maslac od kikirikija. Zbog toga ga je odlučio proizvesti sam, u kuhinji svoje majke, bakinim mikserom koji je potrgao. Sve nakon toga je priča o uspjehu, njegov se kikiriki maslac danas prodaje u Hoferu, Lidlu, a širi se i na tržišta izvan Slovenije.

Nakon njega, govorila je najmlađa predavačica, studentica FER-a Kaja Pavlinić. Njena priča nalikuje na mnogobrojne priče mladih ljudi, s jednom razlikom – njenim velikim angažmanom na mnogobrojnim projektima, radionicama, konferencijama. Kaja je mlada žena o kojoj ćemo zasigurno puno čuti u idućim godinama.

Peti govornik konferencije bio je Teo Petričević iz Čakovca. Sam za sebe i svoju ekipu kaže da su “punk poduzetnici”. Potekao je iz punk miljea, promijenio desetke poslova, ali uvijek sa jednim zajedničkim nazivnikom – društvenim poduzetništvom. Pokretač je mnogobrojnih društvenih organizacija, udruga, zadruga… Njegova poruka mladima na predavanju mogla bi se svesti na ovo: nemojte raditi nešto što ne volite, samo zbog novca. Pronađite ono za što osjećate strast, budite uporni i rezultat neće izostati.

Kraj konferencije obilježili su nastupi Filipa i Ane Ude koji su predstavili svoju životnu priču. Filip je svima poznat kao vrhunski gimnastičar, a manje je poznata njegova priča o počecima na potrganim spravama, u sportu za koji nema razumijevanja. Možemo reći da je upravo njegov sportski uspjeh zaslužan za porast interesa za gimnastiku u Hrvatskoj.

Na konferenciji su svoje aktivnosti predstavili i Pučko otvoreno učilište Varaždin, Tehnološki park Varaždin, Akademija regionalnog razvoja i fondova EU te Kub ormoških študentov.

Vjerujemo da će uspjeh ove konferencije zadržati entuzijazam prisutan kod prvog njenog izdanja i nadamo se još boljoj i uspješnijoj konferenciji Mind the Gap 2020.

Cijela je konferencija prenošena uživo, YouTube stream je OVDJE