Održana proslava Dana svetog Benedikta u Svibovcu Podravskom

Protekle subote i nedjelje održana je velika proslava Dana svetog Benedikta, zaštitnika Svibovca Podravskog, mjesta u Općini Sračinec. Dva dana događanja privukla su mnogobrojne mještane i njihove goste.

Proslava je započela u subotu na “Svibovskom sejmu” na kojem su predstavljeni ručni radovi mnogobrojnih udruga. No, ono što se posebno isticalo ove godine je prezentacija „Svibovski štrukli i zlevke“. Žene iz Svibovca izradile su, i svima zainteresiranima ponudile, svoje domaće štrukle i zlevke, a posjetitelji su mogli uživati u više od 30 vrsta ovih tradicionalnih slastica.

Na prezentaciji “Svibovski štrukli i zlevke – Benediktovo 2014.” sudjelovale su Darabuš Franciska, Soldat Marta, Crnčec Danica, Crnčec Jadranka, Mežnarić Miljenka, Krobot Ana, Crnčec Marija, Križanec Ružica, Crnčec Štefica, Miholjek Jelica, Videc Mirjana, Jeretić Ljiljana, Bešenić Branka, Krobot Marica, Lukačić Marijana, Lukačić Ružica, Ferenec Danijela i Rodić Katarina, a za svoj trud nagrađene su zahvalnicama koje je dodijelio predsjednik Mjesnog odbora Svibovec Podravski Branko Crnčec.

Na Svibovskom sejmu sudjelovale su mnogobrojne udruge kojima su također dodijeljene zahvalnice: Udruga žena Preslica, Učenička zadruga ZVIR, KUD Petrovke Petrijanec, Čipkarska sekcija KUD-a , Zavičaj Udruga žena Đurđica – Turčin. Zahvalnice su im dodijelile Vezilje KUD-a Benedikt Svibovec Podravski tj. predsjednica Smodek Biljana.

U večernjim satima održana je svečana sjednica Mjesnog odbora Svibovec Podravski na kojoj je u svečarskom tonu napravljena svojevrsna inventura protekle godine i najava novih projekata. Tako je između ostalog zamjenik načelnika Općine Sračinec Krunoslav Lukačić istaknuo: – “Protekla godina, od prošlog Benediktova, iako je bila krizna, ostat će zabilježena po mnogo projekata provedenih u Svibovcu. Prije svega moram spomenuti rekonstrukciju svlačionice NK Podravac koja je prošle godine temeljito uređena za potrebe nogometnog kluba, te je to bio svojevrstan poklon za 60 rođendan NK Podravca svim članovima, igračima, upravi ali i svim mještanima. Projekt je financiran sredstvima MINGO (200.000 kn) i Općine Sračinec (120.000 kn). Postoje planovi da se uredi i potkrovlje spomenutog objekta te da ga se pretvori u manji fitness studio.

Zatim smo pripremili i prijavili i odobren nam je projekt energetske obnove vatrogasnog doma DVD-a Svibovec Podravski (MINGO oko 200.000 kn), a radovi započinju uskoro, te se nadam da će do Dana Općine biti i završeni. Planovi za naredni period su veliki, želimo zgradu kojom se koristi udruga Črepičar urediti u Kulturno informativni centar, s dvoranom kapaciteta 120-150 ljudi te manjom kuhinjom, dok bi u potkrovlju svaka udruga dobila svoju prostoriju. Tako bi se i zadnja neuređena zgrada uredila a onda bi se u budućnosti, ukoliko to zbor građana podrži, odradila svojevrsna transformacija odnosno prenamjena – spomenuta zgrada koristila bi se kao dom, sadašnji Društveni dom u suradnji sa županijom prenamijenio bi se u područnu školu kakvu zaslužuju naša djeca, a postojeća područna škola postala bi dječji vrtić. Spomenuto izgleda možda kao ogromni projekt, ali uz dobru volju svih čimbenika i mogućnost financijske potpore kroz fondove odnosno natječaje moguće se to realizirati.

Projekt obnove fasada na obiteljskim kućama Općina je prijavila na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a odobrena su sredstva u iznosu od 1.000.000 kuna. Općina će se u ovaj projekt uključiti s 250.000 kn te će se mještanima koji će se prijaviti i ispunjavati uvjete natječaja financirati 50% izrade termo fasade, ili ugradnja stolarije, te izradu energetskog certifikata.” – zaključio je Krunoslav Lukačić.

Na svečanoj sjednici Mjesnog odbora Svibovec Podravski, predsjednik MO Branko Crnčec dodijelio je zahvalnice – za dugogodišnje rad u Općinskom vijeću i doprinos razvoju Svibovca Podravskog Ivanu Kocijanu, dok je za pomoć u realizaciji Dana Svetog Benedikta zahvalnica dodijeljena Općini Cestica.

U večernjim satima održana je Smotra folklora, a svojim su se tradicionalnim plesovima i pjesmama predstavili folkloraši KUD-a Zavičaj, KUD-a Voća, KUD-a Vinica i domaćina KUD-a Benedikt iz Svibovca Podravskog. Cijeli program suvereno je vodila Mateja Križnjak.

U nedjelju je održana svečana sveta misa, a u poslijepodnevnim satima svi su se preselili na nogometne terene gdje su snage u prijateljskim utakmicama odmjerili nogometaši Udruge Črepičar protiv Svibovskih legendi, te NK Podravac i NK Sračinec. U pauzi između utakmica svoje su vještine pokazali najmlađi vatrogasci DVD-a Svibovec Podravski.

150 fotografija s Dana svetog Benedikta potražite u FOTO GALERIJI.