Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec

Jučer je u kasnopopodnevnim satima održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec, povodom Dana Općine Sračinec i blagdana nebeskog zaštitnika Župe Sračinec svetog Mihaela arkanđela. Sjednica je drugi put održana u parku Velika graba, a ugodno vrijeme samo je doprinijelo ovoj svečanosti. Prije sjednice položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen svim poginulim braniteljima i preminulim mještanima, na grobljima u Sračincu i Svibovcu Podravskom te na spomen obilježju kod Doma kulture u Sračincu.

– Danas smo se okupili da proslavimo Dan Općine Sračinec, koja ove godine obilježava tridesetu godišnjicu od osnutka, sada već daleke 1993. godine. U ovih 30 godina Općina je snažno napredovala u svim aspektima. Prije svega, bilo je potrebno realizirati izgradnju infrastrukture, sjetimo se samo desetak godina unatrag kada je još Drava prijetila da poplavi Svibovec Podravski. To je riješeno izgradnjom obrambenog nasipa, koji nas trajno štiti od poplave. Danas nam je sve to normalno, da imamo uređene ceste, kompletnu infrastrukturu za građane, ali tu nismo stali. Pobrinuli smo se da imamo uređene sve javne objekte, koje koriste naše udruge i građani, brzi Internet uskoro će pokriti cijelo područje općine, a posebno nas vesele naše udruge koje okupljaju mlade, kroz kulturu i sport. I ovaj park Velika graba, dokaz je koliko smo spremni realizirati i najveće projekte. Ispred nas je pokretanje općine Sračinec u turističkom smislu, uskoro kreće projekt kroz koji ćemo našu Dravu približiti mještanima i turistima, koji će moći uživati u mnogobrojnim sportskim i rekreativnim aktivnostima na Dravi. Ovim putem zahvaljujem svim vijećnicama i vijećnicima Općinskog vijeća kroz sve ove godine, načelnicima koji su u razvoj općine ugradili dio sebe, pročelniku i djelatnicima Općine Sračinec na predanom radu, jer samo zajednički možemo učiniti da nam Svibovec Podravski i Sračinec budu još bolja mjesta za život – u svom izlaganju istaknuo je predsjednik Općinskog Vijeća Općine Sračinec Krunoslav Lukačić.

Na svečanoj sjednici bili su mnogobrojni uvaženi gosti i dužnosnici, a među njima i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Čestitam općinskom vodstvu na svim ovim sjajnim rezultatima. U proteklih godinu dana bilo je puno investicija i realiziranih projekata, a Varaždinska županija i ustanove pod našim upravljanjem ovdje su odradile mnogobrojne poslove. Prije nekoliko mjeseci bili smo u Sračincu s ministricom turizma, vezano za potencijal Drave i adrenalinski turizam. Ovdje se iz godine u godinu vidi napredak i to nas veseli, no veseli nas i budućnost, naime uskoro se očekuje završetak projekta brze ceste, koja će oteretiti Sračinec gustog prometa koji se trenutno odvija kroz naselje – rekao je župan Stričak.

Najsvečaniji dio sjednice bila je dodjela priznanja prvim načelnicima Općine Sračinec, članovima poglavarstva i općinskog vijeća te prvom tajniku Općine u vrijeme osnutka Općine Sračinec. Tako su priznanja dodijeljena Stjepanu Darabušu, Stjepanu Križancu, Juraju Rojcu, Josipu Crnčecu, Ljubomiru Majdovu, Andriji Leskovaru, Franji Drožđeku, Miljenku Kovačiću, Zlatku Ladiću, Marijanu Videcu, Stjepanu Hercegu, Ivanu Liberu, Josipu Mežnariću, Branku Crnčecu, Stjepanu Levaniću, Dragutinu Flegaru, Andriji Kosu i Vladimiru Stolniku koji se prigodno prisjetio prvih dana djelovanja Općine Sračinec i zahvalio na dodijeljenom priznanju.

– Danas obilježavamo trideset godina od osnutka Općine Sračinec, ali i 480 godina od prvog pisanog traga postojanja naselja Sračinec. Ova svečana sjednica idealno je mjesto da se prisjetimo svih naših prethodnika, koji su ugradili svoje znanje i ljubav u izgradnju naše općine. Na samom početku naše moderne države, u vrijeme kada su se gradili temelji lokalne samouprave, bilo je planirano da naselja Sračinec i Svibovec Podravski postanu dio općine Petrijanec. Zahvaljujući ljudima koji su tada radili u Mjesnoj zajednici, to se ipak nije dogodilo i osnovana je Općina Sračinec. Vjerujem da smo u proteklih trideset godina dokazali opravdanost postojanja, vidi se to u svojevrsnoj renesansi razvoja naša dva mjesta. Iza nas su mnogobrojni projekti, od aglomeracije, uređenja cestovne infrastrukture i svega što je vidljivo svakom stanovniku i posjetitelju Svibovca Podravskog i Sračinca. Od većih projekata koji su pred nama, tu je ponovna dogradnja dječjeg vrtića, jer ono čime se ponosimo je velik interes za život u našoj općini. U protekle četiri godine izdano je gotovo 200 građevinskih dozvola za gradnju u općini Sračinec, što je dokaz da smo zanimljivi za život, da nudimo standard grada, uz prednosti života u manjem mjestu. Pozdravljamo odluku Vlade Republike Hrvatske da nam pomogne u sufinanciranju predškolskog odgoja, na čemu smo kao stranka inzistirali prilikom ulaska u koaliciju na državnoj razini. Pred nama su i dva velika projekta, kružni tok na ulasku u Hrašćicu, gdje se trenutno stvaraju velike gužve u prometnim špicama, te ono što će razveseliti svakog stanovnika Sračinca, brza cesta koja će izmaknuti tranzitni promet iz našeg mjesta – rekao je u svom izlaganju načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Povodom proslave Dana Općine Sračinec dodijeljena su javna priznanja – Karlu Levaniću, Filipu Hercegu, Luni Vadla, Ivoni Novotny, Marku Levaniću, Dariu Kosu, Tinu Levaniću, Josipu Paljku, Borni Mikacu, Emanuelu Špremu, Manueli Rešetar, Tomislavu Krobotu, Tei Kos, Hederi Perhaj, Obrtu za trgovinu KLARA, Marina Bukal, RTV servis TM – Electronic Zoran Sever, KUD-u Zavičaj, Autoprijevozu Vlado Kovačić, Autoprijevozu Branko Plantak, Cvjećarnici Orhideja obitelj Fajfar, Restoranu CBS – obitelj Crnčec, Nogometnom klubu Podravac iz Svibovca Podravskog, Ivici Flegaru, vlč. Siniši Dudašeku te Marinu Samboleku.