Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec

U petak je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec, povodom dana Općine, blagdana svetog Mihaela arkanđela koji se slavi 29. rujna. Sjednici je prethodilo polaganje vijenaca i odavanje počasti preminulima na mjesnim grobljima u Sračincu i Svibovcu Podravskom u kojem su uz vijećnike, načelnika i njegovog zamjenika sudjelovali i predstavnici udruga branitelja.

Nakon toga u Svibovcu Podravskom održana je mala svečanost na kojoj su uzvanicima predstavljeni dovršeni projekti u protekloj godini – obnovljeni Vatrogasni dom, obnovljena zgrada Turističko kulturno informativnog centra, obnovljena crkva svetog Benedikta te Dravska ulica s novim asfaltom te pješačkim i biciklističkim stazama. Među gostima su bili potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, njegov zamjenik Alen Leverić, zamjenik ministra kulture Alen Kajmović, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Međimurske županije Matija Posavec te mnogobrojni saborski zastupnici, načelnici i gradonačelnici, gospodarstvenici i drugi dužnosnici.

Nakon obilaska objekata u Svibovcu Podravskom zaputili su se u Zonu proizvodne namjene I Sračinec u kojoj su razgledali objekt kompanije Hermes International u kojem se proizvode visoko kvalitetni proizvodi od voća, džemovi Dida Boža, koji se izvoze širom svijeta. Investicija ove tvrtke u zonu u Sračincu vrijedna je oko tri milijuna eura.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Sračinec bilo je najviše riječi o realiziranim projektima u protekloj godini. Nakon uvodnih riječi predsjednika Općinskog vijeća Nenada Plantaka, okupljenima se obratio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

– Ako sam ikad mogao biti ponosan u ovakvoj prilici, onda je to sada. Ova 2015. godina bit će upisana zlatnim slovima u povijest razvoja Općine Sračinec. Najveće investicije bile su u Svibovcu Podravskom, prije svega mislim na izgradnju kanalizacije u vrijednosti od oko 3.8 milijuna kuna, za što su pronađena izvanredna sredstva, na čemu zahvaljujem županu Predragu Štromaru. Uređenje kanalizacije u Dravskoj ulici bio je preduvjet za kasnije radove uređenja – izmicanje niskonaponske mreže iz profila ceste i nova javna rasvjeta, rekonstrukcija vodovodne mreže, novi priključci plina za svako kućanstvo. Uz navedeni iznos za kanalizaciju, utrošeno je oko tri milijuna kuna za cestovnu infrastrukturu, dva milijuna kuna uloženo je u elektroenergetski sustav u oba naselja. Uz ovo, u Svibovcu Podravskom su odrađena još tri značajna projekta. Za uređenje crkve Svetog Benedikta, značajna sredstva dobili smo od Ministarstva gospodarstva i Ministarstva kulture, na čemu zahvaljujem prisutnima, ministru gospodarstva i zamjeniku ministra kulture. Uređena je fasada, krovište, stolarija, a uskoro slijedi i uređenje unutrašnjosti crkve. Uređen je dom, Turističko kulturno informativni centar koji će biti zgrada za javne potrebe svih mještana Svibovca Podravskog. Intenzivno radimo na projektu prenamjene postojećeg doma u područnu školu, a novi će dom u centru naselja služiti za aktivnosti naših udruga. Ovaj je objekt obnovljen uglavnom sredstvima Ministarstva gospodarstva, projekata energetske učinkovitosti, a vrijednost radova je oko 400.000 kn. Završeni su i radovi na uređenju vatrogasnog doma. Posebno sam ponosan na naše vatrogasce DVD-a Svibovec Podravski. Osim obnove doma, opremili smo ih, danas je predstavljen i novi čamac kojim će se služiti vatrogasci, a uskoro očekujemo i novo navalno vozilo. Uz ove projekte u Svibovcu Podravskom puno je toga odrađeno i u Sračincu. Potpuno je uređena skoro cijela Zelendvorska ulica, uz Varaždinsku najduža ulica u mjestu, koja sada ima status županijske ceste. Uz proširenje kolničkog traka uređene su pješačke i biciklističke staze, prilaz svakom kućanstvu, a svemu tome je prethodila izgradnja cjelokupne infrastrukture oko prometnice – kanalizacija, vodovod, plin i javna rasvjeta. No svega ovog ne bi bilo bez timskog rada. Svi u našoj Općini radimo zajedno na realizaciji projekata od općeg interesa, a među najvažnijim članovima tima želim istaknuti svog zamjenika Krunoslava Lukačića te pročelnika Sandra Miku. Ukupna vrijednost odrađenih projekata na području općine u prošlih godinu dana je oko 25 milijuna kuna pa zahvaljujem svima koji su nam u tome pomogli. I na kraju, mogu vam obećati da ćemo iduće godine u ovo vrijeme imati i novu zgradu dječjeg vrtića u Sračincu. – istaknuo je u svom izlaganju Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Nakon njega skupu se obratio i zamjenik načelnika Krunoslav Lukačić koji je naglasio: – Uz navedene projekte u Svibovcu Podravskom, svakako treba istaknuti i uređenje ovog Doma kulture u kojem se sada nalazimo. U sklopu projekta povećanja energetske učinkovitosti obnovljena je fasada i stolarija, a već ovo ljeto se pokazalo kolika je razlika u kvaliteti toplinske izolacije. Po sličnom projektu obnovljena je i zgrada Udruge umirovljenika u Sračincu, koja je nekad davno bila vatrogasni dom. Zamijenjeni su krovište i stolarija, a postavljena je i termo fasada. Naši umirovljenici svojom aktivnošću zaslužuju ovakav dom. Uređena je i zdravstvena ambulanta, a ono što još pripremamo iz sredstava energetske obnove je obnova javne rasvjete, ugradnjom modernih LED svjetala, na čemu će se ostvariti velika ušteda. Još jedan iznimno važan projekt je odrađen, a da se ne može vidjeti. Radi se o kompletnom pravnom uređenju svih nerazvrstanih cesta na području općine. Poznato je da za bilo kakav projekt koji se radi, od asfaltiranja cesta do izgradnje, imovinsko-pravni odnosi moraju biti čisti. Upravo zato je ovaj projekt iznimno važan. Hvala svim zaposlenicima Općine i vijećnicima Općinskog vijeća koji podržavaju naš rad i pridonose u ostvarenju projekata za boljitak svih žitelja naše općine.

Već tradicionalno uz obilježavanje Dana općine uručena su priznanja. Tako su zahvalnice Općine Sračinec u obliku Plakete Općine Sračinec dodijeljene tvrtkama GUMIIMPEX-GRP d.d., KB d.o.o., IZVOZ-UVOZ TKALČEC d.o.o. i MCI-TRADE d.o.o. Zahvalnica Općine Sračinec u obliku Zahvalnice i grba Općine Sračinec u staklu dodijeljena je tvrtki HERMES INTERNATIONAL d.o.o., udruzi ČRNA SRAKA SRAČINEC, Predragu Štromaru, županu Varaždinske županije, a odlukom općinskog načelnika, novčanom nagradom u iznosu od 2.000,00 kuna nagrađen je Jurica Škoranec, svjetski juniorski prvak u savateu.

 

 

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec

Posted by Općina Sračinec on 26. rujan 2015