Održana vježba evakuacije i spašavanja

U ponedjeljak, 18. travnja u krugu Osnovne škole Sračinec održana je velika vježba evakuacije i spašavanja kojom se provjeravala spremnost, organiziranost i osposobljenost operativnih snaga zaštite i spašavanja Općine Sračinec. Vježba je organizirana na inicijativu načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca.

Uz učenike, nastavnike i zaposlenike Osnovne škole u akciji su sudjelovali Dom zdravlja Varaždinske županije – Hitna pomoć, Državni ured za zaštitu i spašavanje – područni ured Varaždin, MUP – Policijska uprava Varaždin, JVP Grada Varaždina, Gradsko društvo CK Varaždin, DVD Svibovec Podravski, Stožer zaštite i spašavanja Općine Sračinec, Gorska služba spašavanja Varaždin i Crveni križ Varaždinske županije.

Scenarij za ovu vježbu zamišljen je tako da se simulira požar u zgradi škole uz nekoliko ozlijeđenih osoba. Ni jedna služba koja je sudjelovala nije se prije početka vježbe nalazila u krugu škole. Vježba je započela nešto poslije 11 sati označavanjem uzbune školskim zvonom. U isto vrijeme ravnateljica škole Lidija Valec obavijestila je Centar 112 o početku akcije, tj. simuliranom požaru u školi. Odmah su obaviještene i ostale službe.

Dok su učenici škole napuštali školsku zgradu prema školskom igralištu već su počele pristizati službe koje su obaviještene: policija, hitna pomoć, DVD Svibovec, Javna vatrogasna postrojba Varaždin itd.

Vatrogasci su podigli ljestve i simulirali gašenje požara u zgradi škole, nakon čega su u zaštitnim odijelim ušli u zgradu i iznijeli “unesrećenog”. Nakon toga su djelatnici hitne službe zbrinuli ozlijeđenog, a djelatnici Crvenog križa pomogli “ozlijeđenim” učenicima.

U okviru vježbe demonstrirano je i skakanje s prozora na veliki zračni jastuk “Kozara” koju su postavili vatrogasci. Skakali su vatrogasci DVD-a Svibovec, ali i neki djelatnici škole. Na prostoru školskog igrališta u kontroliranim je uvjetima upaljena vatra koju su djelatnici škole gasili ručnim vatrogasnim aparatom.

Vježbi je prisustvovao i Milan Pavleković, zamjenik župana i načelnik Stožera zaštite i  spašavanja Varaždinske županije koji je za kraj vježbe podignut u vatrogasnoj košari.

Nakon završetka ove uspješno provedene vježbe na radnom su sastanku analizirani rezultati s kojima svi organizatori i sudionici mogu biti zadovoljni.

 

Više fotografija možete naći u “Foto galeriji”.

Tekst i foto: Zvonimir Mikašek