Održana završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Općine Sračinec”

Završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Općine Sračinec, na adresi Varaždinska 188, 42209 Sračinec” održana je danas u obnovljenoj i uređenoj zgradi općine. Konferenciji su prisustvovali potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te domaćini, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i zamjenik načelnika Krunoslav Lukačić, koji se uvodno i obratio okupljenima.

– Često smo svjedoci izjava da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja samo prosljeđuje novac EU-u. Kada bi to bilo tako, ovaj je posao mogao biti odrađen još prije pet godina. No nije, i to iz jednostavnog razloga – trebao je Vladu Republike Hrvatske doći čovjek koji ima sluha za ovaj kraj, koji razumije naše potrebe i pomaže nam. Ekipa koju vodi potpredsjednik Vlade Predrag Štromar odradila je odličan posao u pripremnim radnjama, kako bi i mi mogli aplicirati na natječaje za energetsku obnovu. Vjerujem da u Varaždinskoj županiji nema niti jedne općine i grada koja nema ulaganja iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. I ta je činjenica dodatan dokaz da je bilo dobro u kritičnom trenutku stati na stranu stabilizacije Vlade bez novih izbora. Posao koji je ovom konferencijom završen, bio je sveobuhvatan, a glavni mu je cilj bila ušteda energenata i smanjenje emisije CO2. Ukupna vrijednost obavljenih radova je oko 1.446.000 kuna, a u financiranju su sudjelovali Europski fond za regionalni razvoj s 502.000 kuna, Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata s 264 tisuće kuna te Općina Sračinec s nešto manje od 700.000 kuna. – istaknuo je zamjenik načelnika Općine Sračinec Krunoslav Lukačić.

Zgrada Općine Sračinec izgrađena je prije više od 100 godina, u njoj je bila škola, pa ambulanta, a od 1994. godine njom se koristi Općina Sračinec.

– Drago mi je kad mogu obilaziti gradove i općine u ovakvim prilikama kao danas. Na ovaj način promoviramo projekte koje smo zajednički odradili. Pohvaljujem sve načelnike i gradonačelnike sa sjevera, bez obzira iz koje su stranke, na odličnoj suradnji. U zadnje dvije godine iskorišteno je stvarno puno sredstava koje na raspolaganju ima Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Sve što radimo, radimo za naše ljude, ne za načelnike, gradonačelnike i župane. Sredstva iz EU stavljamo u funkciju razvoja, konkretno, sredstva koja će se uštedjeti u javnim zgradama ostat će lokalnim samoupravama za investiranje u ulice, vrtiće, rasvjetu… Moje ministarstvo je trenutno već na realizaciji 94% ugovorenih sredstava, a sada nam se i iz drugih ministarstava nudi mogućnost za dodatno otvaranje natječaja. To će na kraju značiti da ćemo realizirati više od 100% prvobitno planiranih sredstava. Trenutno se na ovaj ili sličan način uređuje oko 1300 javnih objekata, među njima oko 400 škola i 100 vrtića. Dokle god sam na ovoj poziciji, pozivam sve načelnike i gradonačelnike na daljnju suradnju, jer imaju prijatelja u Vladi i tako jednostavniji put za dolazak do potrebnih sredstava. – rekao je svom obraćanju novinarima potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar.

U sklopu ovog projekta napravljena je termo fasada, ugrađena je nova stolarija, zamijenjen je kompletan sustav grijanja i hlađenja, postavljena je toplinska pumpa, a uređen je i pod potkrovlja preko kojeg se gubila toplina u zimskim mjesecima. Očekivana ušteda na energentima je oko 56%, a smanjenje emisije CO2 se planira za oko 66%. Zgrada je tako iz energetskog razreda “E” prešla u razred “C”. Radove su na natječaju dobile tvrtke CORE UPRAVLJANJE d.o.o. i ENERGO-S d.o.o., a nadzor je obavljala tvrtka Cubus d.o.o.

– Danas smo završili ovaj značajan projekt, no radi se samo o jednom u nizu projekata koje smo odradili u ovoj godini. Uređene su prometnice, obnovljen je sportski centar, adaptirana je stara zgrada dječjeg vrtića čime smo dodatno povećali njegov kapacitet, uređena je crkva svetog Benedikta u Svibovcu Podravskom, a u tijeku je projekt Čoksa, kojim povećavamo ekološku svijest naših građana. Trenutno je u tijeku projekt energetske obnove grobne kuće u Sračincu, preko sredstava LAG-a Sjeverozapad kojeg smo dio. Možemo reći da smo samo u ovoj godini ostvarili preko 10 milijuna kuna projekata financiranih iz Europske unije, a zbog povećanja prihoda proračuna Općine, bili smo u mogućnosti i sve ove projekte sufinancirati. Pred nama je i jedan od najvrjednijih projekta – Park Velika graba. Vrijednost poslova uređenja ovog parka u Sračincu procjenjuje se na oko 8.5 milijuna kuna, od čega je više od 6 milijuna odobreno iz EU fondova. Taj zaista veliki projekt planiramo završiti do idućeg dana Općine Sračinec, krajem rujna 2020. godine. No ni to nije sve, velik je interes za poticajnu stanogradnju i sada mogu najaviti skori početak izgradnje stambene zgrade između pošte i ambulante u Sračincu. Očekujemo da će i taj posao biti dovršen u idućoj godini i da će se mlade obitelji useliti u prvu zgradu u Sračincu. – zaključio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.