Održane edukativne radionice “Budimo spremni – Pripremimo se prije”

Sve češće ugroze na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini kao što su COVID pandemija, potres i izbjeglička kriza nadovezuju se na lokalne ugroze kao što su poplave, odroni, ekstremno vrijeme (tuča, požari, suša i sl.). Sve navedeno često izaziva osjećaj nemoći i nesigurnosti međutim prevencija i priprema za takve situacije znatno mogu umanjiti potencijalne gubitke i posljedice.

Zbog toga u Sračincu je održan niz predavanja i radionica, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Varaždin i uz suradnju HGSS-a Varaždin.

– Na ova predavanja i radionice uključeni su bili članovi udruga koje djeluju na području općine Sračinec. Upoznati smo s načinima djelovanja u izvanrednim situacijama, a udruge su poslale svoje predstavnike, koji će u slučaju potrebe biti svojevrsni koordinatori aktivnosti za ostale članove. Tako su na radionicama sudjelovali članovi DVD-a Svibovec Podravski, UDVDR Sračinec, Udruga umirovljenika, ŠRK Sračinec, Črna sraka, oba nogometna kluba s područja općine, KUD Benedikt, Črepičar i Kap dobrote – istaknuo je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Na radionicama su demonstrirana postupanja u slučaju nesreće, prva pomoć, uloga volontera u odgovoru na krizu i slično, a sudjelovali su i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec te predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec i načelnik Kriznog stožera Civilne zaštite Općine Sračinec Krunoslav Lukačić.