Održano predavanje za poljoprivrednike općine Sračinec

Jučer je za poljoprivredne proizvođače s područja općine Sračinec održano još jedno korisno predavanje. Osvrt na prošlu sezonu i sve važno o Pioneer sjemenu za sezonu koja je pred nama u ime tvrtke Pioneer održao je Saša Jerković.

Predstavnici Croatia osiguranja govorili su o mogućnosti osiguravanja poljoprivrednih usjeva,  uz mogućnost korištenja subvencija u koje se ove godine uključuje i Općina Sračinec. Vrlo važne  i stručne savjete poljoprivrednicima ispred Ministarstva poljoprivrede prenijele su  viša stručna savjetnica Jelena Stipetić i stručna savjetnica Andreja Vukalović Pofuk .

S obzirom na još jednu vrlo izazovnu sezonu pred vratima, Općina Sračinec svojim poljoprivrednicima izlazi u susret organizacijom ovakve vrste edukacije. U studenom mjesecu prošle godine, svima koji su podnijeli zahtjev, isplaćene su potpore ovisno o prijavljenim površinama u APPRRR-u, a na isti će se način isplatiti potpore i ove godine za  proljetnu sjetvu.

Ove će godine općina sufinancirati i osiguranje usjeva za gospodarstva koji ne koriste potpore EU u 50% -nom iznosu. U suradnji sa tvrtkom Colas osigurat će se kalcitno brašno za potrebe kalcifikacije tla, a i nadalje organizirat će se prikupljanje i zbrinjavanje otpadne ambalaže, (vreće umjetnih gnojiva i sjemenske robe te folije od bala i silaže) koju Općina Sračinec u potpunosti financira. Ambalaža sredstava za zaštitu bilja i suzbijanje korova i nadalje se zbrinjavaju od strane tvrtke Ciak.

Ove godine po prvi put svi zainteresirani poljoprivrednici organizirano će posjetiti 22. Proljetni međunarodni sajam u Bjelovaru te Poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA u Gornjoj Radgoni, a troškove prijevoza i ulaznica u cijelosti pokrit će Općina Sračinec. Nakon stručnog dijela razmijenjena su mnoga iskustva i savjeti te se odgovorilo na  mnoga pitanja poljoprivrednika.

Sve ove aktivnosti vrijedno koordinira općinska vijećnica Miljenka Križnjak, kojoj treba zahvaliti na nesebičnoj pomoći poljoprivrednicima općine Sračinec.