Plac na Gmajni – pod šatorom

Zadnji dan ovogodišnjih Dana Miholja u Sračincu obilježilo je kišno vrijeme. Tradicionalni “Plac na Gmajni” koji se održava iz godine u godinu, ove je godine premješten pod veliki šator pored nogometnog igrališta NK Sračinec. Bila je to dobra odluka – kiša je nemilosrdno padala cijeli dan. Loše vrijeme bilo je uzrok manje posjete ovoj vrijednoj izložbi koju organizira Udruga žena Preslica. Na svojevrsnoj prezentaciji starih zanata i obrta, degustaciji i izložbi radova i rukotvorina nastupili su izlagači iz osam hrvatskih županije i Varaždinske županije, a izlagali su i gosti iz Slovenije.

Nakon svečane koncelebrirane svete mise koju je u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela predvodio Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i on se, u pratnji župnika Siniše Dudašeka, načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca i njegovog zamjenika Krunoslava Lukačića, zaputio pogledati ovu izložbu i pozdraviti izlagače.

Neke od aktivnosti Placa na Gmajni zbog kiše su morale biti odgođene, ali ispred doma kulture pod šatorom su se ipak predstavili ribolovci ŠRD Sračinec koji su pripremili specijalitet – šarana na rašljama, dok su uzgajivači malih životinja pokazali svoje ljubimce.

Za gastronomski doživljaj zadnjeg dana proslave Miholja pobrinuli su se vrijedni kuhari koji su pripremili “srakarski gulaš” koji je posjetiteljima bio podijeljen.

– Općina Sračinec je sredina iz koje potječe veliki broj kuharica i kuhara. Među njima su i neki od najboljih hrvatskih kuhara s mnogobrojnim nagradama u Hrvatskoj i svijetu. Okupili smo se da i ove godine pripremimo srakarski gulaš i počastimo vas. Uz puno rada, u njemu su samo najbolji sastojci, vrganji, vepar i jelen. – istaknuo je Damir Crleni koji je uz Anđelka Levanića jedan od najnagrađivanijih hrvatskih kuhara, a obojica su rodom iz Sračinca.

 

(više fotografija pronađite u Foto galeriji)