Placom na Gmajni završena proslava Miholja u Sračincu

Čak devet dana trajala je ovogodišnja proslava blagdana svetog Mihaela, zaštitnika općine i župe Sračinec, a završena je na prostorima ispred Doma kulture, koji domaći ljudi zovu “Gmajna”. Plac na Gmajni i ove je godine privukao mnogobrojne izlagače, ali i veliki broj posjetitelja.

– Ovo je već 13. godina kako organiziramo naš Plac na Gmajni. Iz početka je to sve bilo skromno, tek deset izlagača, a ove nas je godine preko 40. Imamo izlagače iz cijele sjeverne Hrvatske i naše domaće iz varaždinske županije. Hvala svim izlagačima koji su došli, jer bez njih ne bi bilo ni ove naše manifestacije. Posebno hvala OPG-ima koji su nam se pridružili i predstavili svoju prirodnu hranu. Hvala i tamburašima Euforije koji se brinu da nam ovaj Plac na Gmajni prođe u dobrom raspoloženju. I na kraju, hvala svim članicama Udruge žena Preslica koje ovo organiziraju već toliko godina. – rekla je Stanka Miko, predsjednica Udruge Preslica Sračinec i idejni začetnik Placa na Gmajni.

Nakon uvodnog plotuna Udruge kuburaša Maruševec, program je nastavljen razgledanjem izloženih suvenira, rukotvorina i proizvoda. Sportsko ribolovno društvo Sračinec prezentiralo je svoj rad, na prostoru preko puta održana je izložba malih domaćih životinja, postavljena je atraktivna afrička koliba i održana kreativna radionica u organizaciji Udruge maškara Črna sraka, nastupili su Trakošćanski streličari, a iz luka su mogli gađati i posjetitelji. Uz to, održane su i kreativne radionice za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi.

No, moguće je da su svi najviše čekali svoju porciju srakarskog gulaša. Besplatno je podijeljena delicija ovog kraja, gulaš koji se priprema od divljači, gljiva i uz puno umijeća i ljubavi najboljih srakarskih kuhara. I ove godine za ugodu nepca pobrinuli su se kuhari predvođeni Damirom Crlenim i Anđelkom Levanićem potpomognutim vrijednim kuharicama iz Sračinca i Svibovca Podravskog.

– Hvala svima koji su svojim trudom omogućili ovako lijep Plac na Gmajni, počevši s organizatorima iz Udruge žena Preslica, kuharima, izlagačima i braniteljima iz UDVDR Sračinec koji su s našim zaposlenikom Habulanom vodili logistiku ovog događaja. Vjerujem da su svi pronašli nešto za sebe i veselim se idućoj godini kada ćemo se opet vidjeti na Gmajni. – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

U večernjim satima održana je Noć kazališta, smijeha i zabave na kojem je sve okupljene do suza nasmijao Kerekesh teatar s predstavom “Ufuraj se i pukni”. Održana je i modna revija odjeće za djecu, u organizaciji modne agencije Valentina Design. Sam kraj ovogodišnjih Dana Miholja u Sračincu označila je tamburaška zabava Prvih srakarskih tamburaša.