Po peti put održana Biciklijada općine Sračinec

Prije četiri godine članice Ženske inicijative HNS-a Podružnice Sračinec imale su ideju da organiziraju biciklijadu za svu djecu i roditelje koji žive na području Sračinca i Svibovca Podravskog. Ideja je pala na plodno tlo, ostvarena je suradnja Općine Sračinec i Osnovne škole Sračinec i već peti put biciklijada je održana, ovaj put s više od 280 biciklistica i biciklista svih životnih dobi.

– Veseli me ovakav odaziv, sve majice koje smo odštampali smo i podijelili, a neki koji su došli kasnije, nisu ih ni dobili. Dva prošla vikenda vrijeme nas nije poslužilo, a imali smo i problem s iznimno visokim vodostajem Drave. Danas se sve poklopilo, dočekali smo ugodno proljetno jutro i krenuli put Svibovca i Drave. Želim zahvaliti svima koji su nam pomogli: Ženska inicijativa HNS-a, Osnovna škola Sračinec, direktor HE Varaždin Darko Kuča, vatrogasci DVD-a Svibovec Podravski, Đurđica Kovačić, PU Varaždin i ostali. No najviše hvala svim roditeljima i djeci koji su nam pomogli da ostvarimo cilj – da se povodom Dana obitelji one okupe i u obiteljskom krugu provedu ugodno prijepodne u prirodi. – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Zanimljivo je da su nekoliko dana prije biciklijade pripremljene šumske staze, stalno je praćen vodostaj Drave, a poduzeće za dezinsekciju moralo je čak ukloniti nekoliko gnijezda stršljena koja su prijetila sigurnosti biciklista.

Standardna ruta vodila je sudionike biciklijade od Doma kulture u Sračincu, preko kanala HE Varaždin, kroz Svibovec Podravski i do starog toka rijeke Drave. Ukupna dužina staze bila je oko 13 kilometara, od kojih 9 asfalta i oko 4 kilometra šumskog makadama. Tamo je organiziran odmor, igre za djecu te besplatan obrok i osvježenje. Kolona je tada produžila do križa pored Drave, gdje se moglo vidjeti kako snažno rijeka utječe na okoliš. Iako je trenutni vodostaj omogućavao približavanje rijeci, velika količina naplavina, granja, pa i cijelih stabala svjedočio je o silini Drave u trenucima kada je vodostaj iznimno visok.