Područna škola u Svibovcu Podravskom dobila defibrilator

Danas je u Područnoj školi Svibovec Podravski, koja radi u sklopu Osnovne škole Sračinec, postavljen mobilni defibrilator. Ovaj uređaj je potreban kako bi se što ranije djelovalo u slučaju zastoja srca nekog od učenika ili zaposlenika škole.

– U ovoj školi imamo dvoje učenika sa srčanim poteškoćama i trebalo je nešto učiniti da se što prije reagira u slučaju potrebe. Hvala učiteljicama, prije svega Dubravki Liber, koja je pokrenula ovu akciju. Znamo da su djeca vrijedno radila i prikupljala kunu po kunu za kupnju ovog uređaja prodajom svojih radova. U akciju su se uključili i roditelji, ali prikupljena sredstva nisu bila dovoljna. Znamo da je trenutno kod nas u tijeku akcija na dobivanju statusa Općina prijatelj djece, pa su tako predsjednica odbora koordinacije za dobivanje statusa Općina prijatelj djece Stanka Miko sa suradnicama Đurđicom Kovačić i Miljenkom Križnjak preko gospodina Alena Leverića stupile u kontakt s Rotary klubom Trakošćan. Oni su organizirali akciju Walk&Run na kojoj su prikupljena značajna sredstva. Uz uključenje Općine Sračinec, na kraju je nabavljen ovaj uređaj, za koji se nadam da nikad neće biti korišten i da će naša djeca biti zdrava. – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Defibrilator stoji u hodniku škole, a njime znaju rukovati zaposlenici. Vrlo je jednostavan za korištenje, jer cjelovite upute za rad daje na hrvatskom jeziku ispisom na ekranu te govorim uputama prilikom aktivacije.

– Osnovna škola ima obavezu djelovati i na zaštiti zdravlja naših učenika. Kad smo čuli da imamo dijete sa srčanim teškoćama odlučili smo djelovati. Prije godinu i pol prošli smo edukaciju za korištenje defibrilatora, a evo sada je u Svibovcu Podravskom. Škola je kroz razne akcije prikupila oko 7.500 kuna, jedan od roditelja je donirao oko 2.500 kuna, a ukupna vrijednost uređaja je oko 18.000 kuna. – rekla je ravnateljica Osnovne škole Sračinec Lidija Valec.

– Naš Rotary klub Trakošćan svake godine organizira akciju Walk&Run na trakošćanskom jezeru. Pri tome prikupljamo sredstva za humanitarne akcije pa smo tako ovaj put, potaknuti od strane Alena Leverića, doznali za ovu inicijativu i odlučili se priključiti akciji. Ovo je svojevrsni početak, jer nam je želja i plan da pomognemo u nabavci defibrilatora u mjestima koja nemaju hitnu medicinsku pomoć. – rekao je Goran Hoćuršćak, predsjednik elekt Rotary kluba Trakošćan.