Pokrenut postupak zaštite izvornosti štrukli u Sračincu

Jučer je u Sračincu održana prezentacija izrade autohtonih štrukli kakvi se tradicionalno rade u općini Sračinec. Ideja je da se nakon ove prezentacije pokrene postupak zaštite izvornosti domaćeg tradicijskog proizvoda, dizanih krumpirovih štrukli s bundevskim košticama.

– Postoji nastojanje da radimo na zaštiti naših tradicionalnih proizvoda i namirnica, pa se u tu svojevrsnu akciju uključuje sve više općina i gradova s područja naše županije. U Sračincu smo već započeli projekt predstavljanja ove općine kao područja s kojeg dolaze mnogobrojni vrhunski kuhari, a nastavljamo danas s ovom prezentacijom. Nositelj zaštite ovog kolača bit će Udruga žena Preslica, koja će ovu tradicionalnu namirnicu predstavljati na događanjima diljem županije. Danas osim prezentacije počinjemo i s ujednačavanjem normativa, što je osobito važno za zaštitu izvornosti. Kada se u budućnosti dobije zaštitni žig, počinje posao oko zaštite izvornosti, nakon čega će moći početi i proizvodnja ovog kolača. Time se čuva tradicija i ostvaruje prepoznatljivost ovog kraja – rekao je vrhunski kuhar Damir Crleni, koji je svojevrsni nositelj ovog projekta, a rođen je u Sračincu.

Osim posla oko zaštite izvornosti štrukli, radi se i na projektu knjige u kojoj će biti predstavljena mnogobrojna tradicijska jela općine Sračinec i vrijedni kuhari koji iz nje dolaze.