Posjetite akciju Edukacijom do sigurnosti u Sračincu

U subotu 14. rujna 2019. s početkom u 10:00 sati, u Sračincu će se održati vježba simulacije prometne nezgode koju će, u cilju povećanja sigurnosti sudionika u prometu, održati MUP, JVP Grada Varaždina, GDCK Varaždin  i DVD Svibovec Podravski.

Vježba se odnosi na spašavanje ozlijeđenih osoba u prometnoj nesreći kojom će se nastojati podići svijest o važnosti sigurnosti u prometu, a posebno edukaciji mladih, budućih vozača.

 

Simulator prevrtanja i edukativne radionice – drugi dio aktivnosti

Nakon završetka vježbe najveću pozornost će zasigurno privući simulator prevrtanja kojeg je, u svrhu organizacije dvodijelne aktivnosti 14. rujna, osigurao HAK.

Simulator prevrtanja omogućuje da sjednete za volan i doživite trenutak samog prevrtanja vozila. Pored toga, moguće je osjetiti kako izgleda kada doživite frontalni sudar i pri vrlo maloj brzini od 20 km/h. Kroz ovu edukaciju, staviti će se naglasak na važnost korištenja pojasa tijekom vožnje. Osim simulatora, HAK će na kraju svih predviđenih aktivnosti i održati kratku edukativnu prezentaciju.

Ujedno, učenici i mještani Općine Sračinec dobiti će priliku pobliže upoznati rad JVP Varaždin i DVD Svibovec Podravski koji će pozornost privući kako vatrogasnim vozilima, tako i preostalom opremom koju upotrebljavaju- JVP će osigurati i autoljestve koje koriste u svom radu, dok će DVD Svibovec Podravski osigurati i male radionice za djecu kojima će se moći okušati opremom vatrogasaca koju koriste u svom radu.

Policijski službenici predstaviti će opremu koju najčešće koriste u prometu, a to je uređaj za mjerenje brzine poznatiji kao “radar” i alkotester. Da bi mladima dočarali koliko su smanjene njihove sposobnosti i percepcija kada su pod utjecajem alkohola,  mogu se isprobati tzv. “pijane naočale”, koje simuliraju stanje pijanstva.

Svoj edukativni kutak imati će i zaposlenici i volonteri  Crvenog križa koji će demonstrirali kako pružiti prvu pomoć unesrećenima.

Vježba simulacije prometne nesreće trajat će otprilike do 10:45 nakon čega će se na prostoru ispred Doma kulture u Općini Sračinec predstaviti HAK, MUP, JVP Grada Varaždina, DVD Svibovec Podravski, GDCK Varaždin.

Program će trajati otprilike do 13 sati, osigurati će se i mali domjenak za sudionike.

Ciljane skupine su prvenstveno osnovnoškolska i srednjoškolska djeca, no predviđen je i za širu, zainteresiranu  javnost, mlade, ali i one starije vozače.