Postavljen “mljekomat” u Sračincu

Danas je u rad, u centru Sračinca, pušten mljekomat koji će omogućiti mještanima općine Sračinec svakodnevnu kupnju svježeg mlijeka. Cijena litre mlijeka je 6 kuna, a za kupnju je potrebno donijeti svoju bocu i sitni novac koji se ubacuje u automat.

– Dvije godine smo radili na ovom projektu, ali nije bilo zainteresiranih i bilo je puno administrativnih prepreka. No nakon postavljanja prvog mljekomata, mogu reći da su svi zadovoljni – potrošači kvalitetom, a proizvođači povećanjem prihoda. Ovaj mljekomat u Sračincu već je sedmi mljekomat u županij – smješteni su u gradu Varaždinu, ali i okolnim naseljima, Trnovcu, Knegincu, i sada Sračincu. I dalje je u Varaždinskoj županiji otvoren projekt za širenje mreže mljekomata. Zainteresirani proizvođači mogu se javiti i uz suradnju s načelnicima i gradonačelnicima te uz pomoć županije realizirati projekt. – na otvorenju mljekomata izjavio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

– Od prvog trenutka, kada su postavljeni mljekomati u Varaždinu, tinjala je u nama ideja da se jedan postavi u Sračincu. U našoj općini ne uzgajaju se krave, a prije tridesetak godina svako je kućanstvo imalo kravu i domaće mlijeko. Može se reći da je bilo teško nabaviti pravo, domaće mlijeko, što se postavljanjem ovog uređaja mijenja. U razgovoru sa županom Štromarom došli smo do spoznaje kako bi se ovaj projekt mogao realizirati, a u vrlo kratkom roku našli smo zajednički jezik s g. Dombajem koji je mljekomat postavio. – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

– Kapacitet ovog mljekomata je 200 litara, puni se svaki dan svježim mlijekom. Moje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirano je od 2002. godine, trenutno imamo dvadesetak muznih krava, a u normalnim uvjetima ovo je broj od kojeg bi jedna obitelj mogla normalno živjeti. Sada to postaje i ostvarivo, direktnim plasmanom mlijeka s farme potrošačima preko mljekomata. Na ovaj se način postiže puno bolja cijena, a novac je odmah dostupa i ne treba ga čekati. Dnevno proizvodimo više od 300 litara svježeg mlijeka, a nadam se da ćemo uspjeti svu proizvodnju plasirati preko mljekomata. Ovo je moj drugi mljekomat, pomoć smo dobili i kod postavljanja prvog, a vjerujem da će nas županija popratiti i kod ovog. Naša županija ima izuzetan sluh za poljoprivredu i nadam se da će dobra suradnja županije s poljoprivrednim proizvođačima biti i u budućnosti. – naglasio je Nikola Dombaj, vlasnik OPG-a koje je mljekomat postavilo.

– U Osnovnoj školi Sračinec vodi se briga o kvalitetnoj prehrani učenika, a između ostalog imamo i mliječne obroke, koje se baziraju uglavnom na svježem mlijeku s domaćih gospodarstava. – izjavila je Lidija Valec, ravnateljica OŠ Sračinec koja je otvorenje mljekomata popratila s nekoliko učenika.