Potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar u Sračincu prezentirao mogućnosti energetske obnove obiteljskih kuća

Jučer je pred stotinjak zainteresiranih mještana općine Sračinec, potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar održao predavanje i prezentaciju mogućnosti koje će uskoro biti na raspolaganju kućanstvima u Hrvatskoj. Naime, nakon pet godina ponovno se pokreće projekt sufinanciranja energetske obnove, u kojoj će Ministarstvo graditeljstva i Fond za energetsku učinkovitost sudjelovati s pokrivanjem 60% troškova.

– Želimo pomoći kućanstvima koja imaju starije kuće i troše puno sredstava na energente. Obnovom fasade, promjenom stolarije i novim sustavom grijanja obitelji će uštedjeti na energentima, ali istovremeno i djelovati ekološki te smanjiti emisiju CO2 u atmosferu. Ova mjera postojala je 2015. godine i bila je odlično prihvaćena, a uskoro je ponovno pokrećemo i vjerujemo da ćemo pomoći mnogim kućanstvima i iz ovog kraja – rekao je u svom izlaganju Predrag Štromar.

Na projekt, koji će biti raspisan za nekoliko mjeseci, moći će se prijaviti vlasnici obiteljskih kuća koje imaju D ili lošiji energetski razred. Prijava će ići elektronskim putem, a ono što zainteresirani moraju imati je valjani energetski certifikat, koji dokazuje da objekt spada u navedenu skupinu, neki oblik dokaza o vlasništvu nekretnine, objekt mora biti legalno izgrađen ili legaliziran i vlasnik tj. prijavitelj  mora živjeti u kući za koju želi sufinanciranje.

Uskoro se očekuje da će Vlada donijeti odluku o ovom programu, nakon čega će Fond za energetsku učinkovitost izdati najavu javnog poziva, najmanje 15 dana prije njegove objave. Realni rok za ovo je lipanj ove godine. Za sva pitanja bit će otvoren besplatni telefon, a sve dodatne informacije bit će raspoložive na mrežnim stranicama Fonda za energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva.