Potpredsjednik Vlade Štromar posjetio Općinu Sračinec, pohvalio radove na općinskoj zgradi

Danas je potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar posjetio općinu Sračinec te je tom prilikom obišao radove na energetskoj obnovi zgrade općine.

– Ministarstvo je u proteklih nešto više od godinu dana raspisalo i odobrilo projekata u Varaždinskoj županiji u vrijednosti više od 400 milijuna kuna, što je velik poticaj građevinarstvu sjevera. Uštede koje će se ostvariti na energentima, ostaju institucijama poput bolnice, škola i općina za druge projekte u interesu građana. Kako bi krajem godine raspisali novu rundu poziva za energetsku obnovu škola, vrtića i drugih javnih zgrada, morali smo osigurati dodatna financijska sredstva u proračunu. No to ćemo odraditi i nastavili s ulaganjima u sjever ali i cijelu Hrvatsku – naglasio je Predrag Štromar.

Načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec zahvalio je potpredsjedniku Štromaru na posjetu i projektima koju se sufinanciraju iz ministarstva i Vlade RH  te istaknuo zadovoljstvo realizacijom još jednog u nizu projekata energetske učinkovitosti. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om je milijun i 370 tisuća kuna, a Ministarstvo graditeljstva je Općini odobrio projekt te će ga financirati s nešto više od 500.000 kuna. Dodatna sredstva za sufinanciranje spomenutog projekta Općina Sračinec je uspjela namaknuti iz Fonda za sufinanciranje EU projekata i to 264.000 kuna pa je time postignuto sufinanciranje od gotovo 60% vrijednosti projekta.  

– Da podsjetim, Općina Sračinec u protekle četiri godine energetski je obnovila gotovo sve javne objekte, zahvaljujući Ministarstvu gospodarstva, gdje je zamjenik ministra tada bio naš sumještanin Alen Leverić, a eto nastavili smo europskim novcem iz ministarstva kojeg vodi Predrag Štromar. U općini Sračinec ne postoji više niti jedan objekt u javnom sektoru koji nije energetski obnovljen, osim zgrade Područne škole u Svibovcu Podravskom. Taj smo projekt stavili kao prioritet za realizaciju u sljedećem krugu natječaja, jer do sada županija nije imala sluha. Ali eto imam informaciju da se danas dožupan slikao ispred škole, što je vrlo simptomatično, i najavio da će ipak pripremiti dokumentaciju kako bi se  mogli prijaviti na natječaj koji raspisuje ministar Štromar. To samo dokazuje da smo bili u pravu kad smo inzistirali da županija uvrsti područnu školu u obnovu i da djeca ne smiju biti predmet ucjena sa županijske razine – poručio je Božidar Novoselec.