Predstavljena Prva monografija općine Sračinec

Jučer je pred brojnim stanovnicima općine Sračinec i njihovim gostima predstavljena Prva monografija općine Sračinec. Radi se o opsežnoj, luksuzno opremljenoj knjizi, koja na svojih više od 400 stranica velikog formata donosi brojne zanimljive članke iz povijesti naselja Sračinec i Svibovec Podravski, kao i mnogo izvrsnih fotografija.

Knjigu su predstavili načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, kao izdavač, te njeni autori Anica Jeremić i Vladimir Gran.

Ideja za izradu monografije općine Sračinec postoji već dugo, više od pet godina. No, nakon prvobitnih pokušaja da se pokrene njena izrada koji nisu uspjeli, odlučili smo posao na pisanju i prikupljanju sadržaja povjeriti gospođi Anici Jeremić i gospodinu Vladimiru Granu. Oni su predano mjesecima prikupljali građu, obilazili svjedoke vremena o kojem su pisali, proučavali spise u arhivima… Pred vama je jedno reprezentativno djelo koje će svaka obitelj s područja općine rado posjedovati i pokloniti svojim prijateljima. Iako smo pokušali obuhvatiti sve važne informacije iz povijesti, svjesni smo da to nije moguće. Upravo zato ovo djelo ima naziv “Prva monografija općine Sračinec”, a hoće li biti potrebe izraditi i drugo izdanje pokazat će vrijeme“, istaknuo je u uvodnom izlaganju načelnik Općine Božidar Novoselec.

Za poglavlja monografije koja se bave dalekom prošlošću zaslužan je Vladimir Gran: “Već se desetak godina bavim poviješću Sračinca i Svibovca Podravskog. Moj interes za daleku prošlost ova dva mjesta potaknut je prije svega činjenicom da nigdje nisam mogao pronaći relevantne podatke o njihovoj povijesti. Informacije iznesene u monografiji skupio sam na raznim mjestima, iz dostupne literature i arhiva. No siguran sam da će se i u budućnosti pronaći mnogi zanimljivi detalji o životu ova dva mjesta.

Anica Jeremić jedna je od dugogodišnjih kroničara varaždinskog kraja i okolice. “Imala sam sreću da sam kroz svoj profesionalni rad kao novinarke bila svjedokom brojnih događaja s područja općine Sračinec. Svi ti događaji koji su obilježili noviju povijest općine obuhvaćeni su u ovoj monografiji. Građu sam prikupljala praktično od kuće do kuće, intervjuirala ljude u njihovim kuhinjama, pa čak i u mom malenom automobilu.

Na kraju predstavljanja monografije načelnik Općine Sračinec uručio je prve primjerke monografije obiteljima poginulih hrvatskih branitelja.

Monografija se može nabaviti na svim događajima povodom “Dana Miholja”, cijena knjige je 100 kn.