Preslica i Zvir aktivni pred Uskrs

Uskrs nam se približava pa su tako Učenička zadruga „Zvir“ osnovne škole Sračinec i Udruga Preslica organizirale prigodne aktivnosti. Učenici i članice Preslice ispred svojih prostorija u općinskoj zgradi postavile su štandove i prodavale prigodne uskrsne proizvode. Bilo je tu pisanica, onih normalnih, ali i velikih, ručnih radova i raznih prigodnih ukrasa. Prihod od prodaje pisanica namijenjen je djeci za pohađanje škole u prirodi.

U podrumskim prostorijama udruge održana je nakon toga radionica oslikavanja pisanica. Radilo se tradicijskim tehnikama – pisanjem perom i voskom, oslikavanjem prirodnim materijalima, cvijećem, lukom, ciklom, peršinom, kao i oslikavanjem salvetnom tehnikom. Ono što osobito veseli su djevojčice školske dobi koje su bile jako zainteresirane za načine rada te se i same okušale u ovim tradicijskim vještinama. Na ovaj način udruga Preslica želi sačuvati dio tradicije i prenijeti ga mladima.

Osim ovih aktivnosti na zelenu površinu u centru Sračinca postavljena je i velika pisanica. Više od jedan metar visoka pisanica napravljena od “modernog” materijala, stirodura ukrašavat će u ovo Uskrsno vrijeme Sračinec. Pisanicu su izradili mještani Sračinca pod vodstvom Vladimira Flegara i Jurice Plantaka. Oslikali su je slikari amateri, Željko Martinec, Vladimir Flegar i Simona Flegar.