Proslavljen blagdan sv. Mihaela, zaštitnika župe i općine Sračinec

Na sam blagdan sv. Mihaela arkanđela, koji se slavi 29. rujna, u župnoj crkvi koja nosi njegovo ime, svečanim je misnim slavljem započela proslava blagdana nebeskog zaštitnika župe i općine Sračinec. Koncelebriranu svetu misu s više od dvadeset svećenika predvodio je preč. Zlatko Koren župnik i rektor svetišta Majke Božje Bistričke.

Proslava je nastavljena sportskim druženjem branitelja, druženjem umirovljenika, i nogometnom utakmicom. No glavni događaj dana svakako je bila Međunarodna smotra folklora koja se već nekoliko godina održava u sklopu proslave dana Miholja.

Smotra je započela svečanim mimohodom sudionika od Osnovne škole Sračinec do Doma kulture. U mimohodu su sudjelovali jahači i zaprege Udruge “Konj, moj prijatelj”, limena glazba KUD-a Hrvatskih Željeznica Varaždin, Varaždinske mažoretkinje i folklorne skupine, a svojim su gromoglasnim hicima početak mimohoda najavile kubure Kuburaške udruge Sračinec.  Ispred Doma kulture kratkim su se programom predstavile mažoretkinje i puhači, a bilo je vremena i za zajedničku “milenijsku” fotografiju.

 

Proslava je nastavljena nastupima kulturno umjetničkih društava pod velikim šatorom  postavljenim na sportskim terenima. Svojim su se nastupima predstavili gosti iz Markovca Našičkog, Slovačko kulturno umjetničko društvo “Franjo Strapač” koje već dugi niz godina njeguje folklor, jezik i kulturu slovačke nacionalne manjine u srcu Slavonije. Izveli su slovačke narodne pjesme i plesove, a publiku razveselili ciganskim plesom na dobro poznati Đelem, đelem.

Osim njih, u goste su stigli i folkloraši iz Mađarskog Lentija koji su energičnim plesovima oduševili publiku. Moglo bi se bez ustručavanja reći da njihovi mladići nisu po svojim plesačkim sposobnostima ni malo lošiji od svjetski razvikanih Lord of the Dance, a ljepota Mađarica nadaleko je poznata.

Od domaćina na ovoj smotri folklora nastupili su folkloraši KUD-a Benedikt iz Svibovca Podravskog i KUD-a Zavičaj Sračinec. Večer je završila nastupom mlade hrvatske zvijezde zabavne glazbe Ivana Zaka.