Proslavljeno Benediktovo u Svibovcu Podravskom

U subotu i nedjelju brojnim događanjima proslavljen je blagdan svetog Benedikta, zaštitnika Svibovca Podravskog, mjesta u Općini Sračinec. U proslavu su se uključile mnoge udruge s područja mjesta, kao i mnogobrojni gosti i uzvanici.

U subotu su program započeli vatrogasci DVD-a Svibovec Podravski koji su pokaznom vježbom, u kojoj su ugasili zapaljeni osobni automobil, zainteresiranim mještanima demonstrirali svoju opremu i obučenost. Aktivnosti su nastavljene svečanom sjednicom Vijeća Mjesnog odbora koju je vodio predsjednik MO Svibovca Podravskog Branko Crnčec. On je pozdravio okupljene mještane i goste i predao riječ zamjeniku načelnika Krunoslavu Lukačiću.

– Moje mjesto, Svibovec Podravski, koje danas slavi blagdan svog zaštitnika sv. Benedikta, na ponos svih nas, u ovom je trenutku najveće gradilište u našoj županiji. Trenutno se provodi puno projekata, ali najveći od njih je kanalizacija koja je većim djelom već odrađena. Uz kanalizaciju odrađena je i rekonstrukcija vodovodne mreže. Ovim putem moram zahvaliti županu Predragu Štromaru koji je imao ključnu ulogu za realizaciju projekta. Zahvaljujem i Vladi Vlašiću direktoru Varkoma, Tomislavu Osonjačkom, ravnatelju Županijske uprave za ceste na brzoj rekonstrukciji županijske ceste koja će do jeseni biti uređena kompletno u onom djelu gdje je završena kanalizacija. Moglo bi se reći da jedno vuče druga pa je tako bilo potrebno odraditi i rekonstrukciju niskonaponske mreže gdje nam je u susret izašla Elektra Varaždin na čelu sa direktorom Zvonimirom Rožmarićem. Vrijednost spomenutih projekata je više od 10 milijuna kuna. Uz komunalnu infrastrukturu energetski obnavljamo i prostore za naše udruge pa smo tako upravo završili Vatrogasni dom koji je bio neophodan za normalno funkcioniranje DVD –a . Uz vatrogasni dom započela je energetska obnova TKIC-a ili po domaći društvenog doma, za koji se nadam da će biti dovršeni do kraja godine kako bi se stvorili preduvjeti za prenamjenu postojećeg doma u školu. Dakako da moram spomenuti da je i ovaj projekt financiran iz programa ministarstva gospodarstva, a uz veliku pomoć Alena Leverića, zamjenika ministra i mještanina općine Sračinec. Obnovljena je kapele svetog Benedikta koja je uz restauratorski rad našeg mještanina Igora Šokovića zasjala punim sjajem. Energetska učinkovitost, LED rasvjeta, uređenje dječjih igrališta, dovršetak obnove ceste i još mnogi projekti ispred nas pokazuju kako je važno imati vertikalu vlasti, od Mjesnog odbora, preko Općine i Županije do državne vlasti. Projektni tim na čelu sa ovdje prisutnim načelnikom Božidarom Novoselcem sve ovo radi zato da bismo ostvarili ono zbog čega lokalna politika uopće postoji – stvaranje uvjeta za što ugodniji život naših mještana. – naglasio je u svojem govoru zamjenik načelnika Krunoslav Lukačić.

U znak zahvale za svu pomoć u projektima koji se realiziraju u Svibovcu Podravskom, zahvalnice Mjesnog odbora uručene su Alenu Leveriću, zamjeniku ministra gospodarstva, Predragu Štromaru, županu Varaždinske županije, Rudolfu Kiriću, velikom donatoru i dobročinitelju, Tomislavu Osonjačkom, ravnatelju Županijske uprave za ceste, Zvonimiru Rožmariću, direktoru Elektre Varaždin, Vladi Vlašiću, direktoru Varkoma i Igoru Štokoviću, umjetniku i vlasniku obrta GRK iz Svibovca Podravskog.

Kao i prošle godine žene iz Svibovca Podravskog pripremile su mnogobrojne štrukle i zlefke koje su posjetitelji mogli kušati. Ukupno 24 izlagačice predstavile su 37 vrsti kolača kakvi su se u seoskim domaćinstvima nekad priređivali – da tradicija ne zamre. Nakon svečane sjednice održana je smotra folklora u kojoj su nastupili KUD Zavičaj Sračinec, KUD Mihovljan, KUD Donja Voća, KUD Ledina Gašinci i Pjevački Sastav Leluje – KUD Vinica.

Nedjelja je bila rezervirana za duhovni dio proslave – svečanu svetu misu u obnovljenoj kapeli svetog Benedikta predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup Varaždinske biskupije. Blagoslovio je obnovljenu kapelu, a poslije toga i obnovljeni dom vatrogasaca DVD-a Svibovec Podravski, kao i kip njihovog zaštitnika, svetog Florijana, rad Igora Štokovića. U poslijepodnevnim satima održane su revijalne nogometne utakmice a glazbeni program i fešta pod šatorom trajala je do dugo u noć, oba dana proslave Benediktova u Svibovcu Podravskom.